ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Αλλάζουν ή όχι τα όρια ηλικίας συνταξιδότησης - Πότε θα ληφθούν αποφάσεις

Τσακλόγλου: Αλλάζουν ή όχι τα όρια ηλικίας συνταξιδότησης - Πότε θα ληφθούν αποφάσεις

Πότε θα εξεταστεί η περίπτωση αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Σταθερά τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, θα παραμείνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ωστόσο το θέμα θα επανεξεταστεί από το 2027 αλλά χωρίς αιφνιδιασμούς, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνο Τσακλόγλου.

«Έχουμε νόμους συγκεκριμένους που προσδιορίζουν το πώς μεταβάλλονται τα όρια συνταξιοδότησης και τι λένε αυτοί. Λένε, για παράδειγμα, ότι κάθε τρία χρόνια βλέπουμε τι έγινε στην προηγούμενη περίοδο, εάν έχει μεταβληθεί προς τα πάνω το προσδόκιμο επιβίωσης, όχι το γενικό προσδόκιμο της επιβίωσης, το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65, γιατί αυτό που νοιάζει πρακτικά το ασφαλιστικό σύστημα είναι το πόσες είναι οι συντάξεις τις οποίες έχει να δώσει τα επόμενα χρόνια για να μη βρεθούμε μπροστά σε μεγάλα ελλείμματα κλπ. Και προσαρμόζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και έχω δηλώσει, αυτό το οποίο έχει συμβεί είναι ότι, ενώ όταν ψηφίστηκε ο συγκεκριμένος νόμος του 2010 – τον έχουν σεβαστεί όλες οι κυβερνήσεις από εκεί και μετά που έχουν έρθει από το 2010 – μέχρι την περίοδο του κορονοϊού είχαμε μια μικρή βελτίωση, στην περίοδο του κορονοϊού είχαμε μία οπισθοδρόμηση. Αποτέλεσμα είναι ότι το όριο του προσδόκιμου ζωής στα 65 δεν έχει μεταβληθεί ουσιωδώς και αυτός είναι ο λόγος για το ότι για την επόμενη τριετία δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή στα συνταξιοδοτικά όρια. Το 2027, ζωντανοί να είμαστε, καλά να είμαστε, γεροί να είμαστε, θα ξαναδούμε ποια είναι τα στοιχεία και θα το δούμε» δήλωσε ο κ.Τσακλόγλου στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Υπάρχουν όμως πολλές χώρες στην Ευρώπη οι οποίες έχουν συστήματα σαν το δικό μας, της προσαρμογής. Στις χώρες που έχουν ένα τέτοιο σύστημα, αυτό δεν μεταβάλλεται τόσο δραματικά, μέσα σε τρία χρόνια να αυξηθεί κατά δύο χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης στα 65. Οι αλλαγές είναι μικρές. Δηλαδή, ας πούμε για παράδειγμα, αν αυξηθεί κατά ένα τρίμηνο, αυτό που φροντίζουν και κάνουν εκεί πέρα είναι ότι αυτό το τρίμηνο δεν το βάζουν ούτε καν αυτό απότομα. Αν και εφόσον, πάντα μιλώντας, είναι ξερωγώ, βάζει ένα μήνα την πρώτη χρονιά και ακόμα ένα μήνα την επόμενη χρονιά και ακόμα ένα μήνα τη μεθεπόμενη χρονιά, ώστε να είναι ένα ομαλό πράγμα συνολικά» εξήγησε ο κ. Τσακλόγλου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία για νέο κύμα μαζικών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως, όλα ανεξαιρέτως τα χρόνια όταν πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς, έχουμε περισσότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης και πως τώρα δεν φαίνεται να να υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως πέρα από την κατηγορία των αγροτών και μερικές άλλες μικρές κατηγορίες, αυτή την στιγμή ανέρχονται στους 32.000, σε σύνολο 2.600.000 συνταξιούχων.

«Στις προσομοιώσεις που κάναμε φαίνεται ότι αυτό το νούμερο όχι από την πρώτη χρονιά αλλά σε βάθος χρόνου πιθανόν να διπλασιαστεί και να τριπλασιαστεί. Αλλά η εμπειρία και άλλων χωρών οι οποίες έχουν παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά με τις δικές μας και υιοθέτησαν τέτοια μέτρα, δείχνει ότι αρκετοί είναι εκείνοι οι συνταξιούχοι οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, είτε κάποιοι από αυτούς σε πλήρη απασχόληση είτε κάποιοι άλλοι, οι περισσότεροι σε πολλές περιπτώσεις σε μερικής απασχόλησης εργασία» είπε καταλήγοντας ο Υφυπουργός.