ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανείσπρακτα ενοίκια: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες στις φορολογικές δηλώσεις

Ανείσπρακτα ενοίκια: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες στις φορολογικές δηλώσεις
Φωτ.: Eurokinissi

Συγκεκριμένες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για την φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων 

Η φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων απασχολεί εκ νέου χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι καλούνται να κάνουν τις σωστές κινήσεις προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεως στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες), κατά το άρθρο 1 του ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α'74), των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης.

Διευκρινίζεται ότι τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται στο έντυπο «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» Ε2 και θα μεταφέρονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1 κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν μόνο από φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση / υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 4 του ν.4172/2013, προκειμένου να μην συνυπολογισθούν αυτά στο εισόδημά τους. Οι διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 4 δεν εφαρμόζονται για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Αντίθετα, δεν μπορούν να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα, όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από αποζημίωση χρήσης ακινήτου καθώς και από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. τουριστική εκμετάλλευση, διοργανώσεις εκδηλώσεων σε αίθουσες ή κτήματα κλπ.).

Απαραίτητη η διαταγή πληρωμής

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκαση μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή να έχει υπάρξει επιδίκαση μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της.

Επίσης, όπως ανέφερε η ΕΡΤ, όσοι ιδιοκτήτες έχουν ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να καταθέσουν στην εφορία αντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

Για να μην φορολογηθεί το ανείσπρακτο έσοδο οι επιλογές είναι:

δικαστική απόφαση αναγκαστικής είσπραξης

ή

κατάθεση αγωγής εναντίον ενοικιαστή ενώ η κλίμακα φορολόγησης ενοικίων 15% – 45% (ανάλογα το ποσό)
Παράδειγμα για μισθωμένο ακίνητο (2023):

ενοίκιο 700€/μήνα
εισπράχθηκαν 4.000€ (αντί για 8.400€)
Ο φόρος ανέρχεται σε:

8.400€ x 15% = 1.260€ (εάν δεν έχει γίνει αγωγή)
4.000€ x 15% = 600€ (εάν έχει κατατεθεί αγωγή