ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση ζήτησης ηλεκτρολογικού υλικού το 2011

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση ζήτησης ηλεκτρολογικού υλικού το 2011

Η πτώση της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας συνέβαλλε στην υποχώρηση της ζήτησης για προϊόντα ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού το 2011, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τον εγχώριο κλάδο ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το 2011 η συνολική οικοδομική δραστηριότητα περιορίστηκε περαιτέρω κατά 28,5%, στις 35.746 άδειες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 23,2 εκ. κυβ.μ. οικοδομικού όγκου (-38,2%). Ο κλάδος επιβαρύνεται επίσης από την ύφεση στην αγορά ακινήτων (εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 250.000 περίπου αδιάθετες κατοικίες), τη μειωμένη στεγαστική πίστη, καθώς και τις περιορισμένες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Στον τομέα της ενέργειας η επενδυτική δραστηριότητα διατηρήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο, με τη ΔΕΗ να προμηθεύεται σημαντικές ποσότητες καλωδίων και πινάκων διανομής ισχύος το 2011. Επιπλέον, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στη χώρα μας ενισχύθηκε σημαντικά, υπερβαίνοντας συνολικά το 2011 τα 2.500 MW (+44% από το 2010). Τέλος, θετική τάση προκύπτει από την αυξημένη διείσδυση της ευρυζωνικότητας (+28,1% το 2011) τροφοδοτώντας τη ζήτηση για καλώδια μεταφοράς δεδομένων, οπτικών ινών και λοιπού εξοπλισμού.

Οι εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω καθυστερημένων πληρωμών του δημοσίου και κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς και ανταγωνιστικές πιέσεις από τις εισαγωγές φθηνών ανώνυμων προϊόντων (κυρίως από Κίνα).