ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τις 15 Μαΐου το «μαχαίρι» στο επίδομα γάμου

Μετά τις 15 Μαΐου το «μαχαίρι» στο επίδομα γάμου

Μέχρι και τις 15 Μαΐου θα ισχύει το επίδομα γάμου, όπως προκύπτει από αποψινή ανακοίνωση του ΣΕΒ, με αφορμή, όπως επισημαίνεται, σχετικά ερωτήματα που ανέκυψαν.

«Σύμφωνα με την νομοθεσία (ΠΥΣ 6/2012), μετά τη λήξη της ισχύουσας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2010-2012 στις 14/2/2013, οι κανονιστικοί όροι αυτής, μεταξύ των οποίων και το επίδομα γάμου, παρατάθηκαν για ένα τρίμηνο και ισχύουν μέχρι την 15η Μαΐου του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, η συζήτηση που ανέκυψε για κατάργηση του επιδόματος γάμου δεν ευσταθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒ.

Την ίδια ώρα, και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), επικαλούμενη σχετική γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Συνομοσπονδίας, υποστηρίζει ότι τουλάχιστον έως τις 15 Μαΐου ισχύουν το επίδομα γάμου και οι υπόλοιποι κανονιστικοί όροι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση έληξε αναγκαστικά στις 14/2/2013, σύμφωνα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012, με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός, διανύει ήδη το στάδιο της τρίμηνης παράτασης της και κατά συνέπεια η μετενέργεια δεν έληξε στις 31/3/2013.

Η Συνομοσπονδία, ζητά επίσης από τους εργοδότες να μην «αποτολμήσουν την περικοπή του επιδόματος γάμου και την περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων, γιατί θα πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις» και τονίζει ότι «κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες στην κατεύθυνση υπογραφής νέας ΕΓΣΣΕ, ενώ συνεχίζει και το δικαστικό αγώνα».

Όπως είναι γνωστό, η ΓΣΕΕ έχει προσφύγει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της ΠΥΣ 6/2012.