ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται πέντε αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Έρχονται πέντε αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Πέντε επιπλέον αλλαγές αναμένεται να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων όταν κατατεθεί στη Βουλή, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώνονται ακόμα και εντός της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, αποκλείεται το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση που υπέβαλαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για παράταση της επιβολής του εκτάκτου ειδικού τέλους ακινήτων στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και του φόρου ακίνητης περιουσίας για άλλο ένα έτος.

Όπως έλεγαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «υπάρχουν πολλά προβλήματα, το ΕΕΤΑ θα κριθεί αντισυνταγματικό, αλλά ούτε και η ΔΕΗ θα δέχεται πλέον να σηκώνει το βάρος της είσπραξης, επειδή χάνει έσοδα από λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι».

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών θα αφορούν τα αγροτεμάχια, τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για την έκπτωση ή την πλήρη απαλλαγή από τον φόρο, καθώς και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Συγεκριμένα:

- Θα αλλάξει η κλίμακα των συντελεστών χρήσης για τα αγροτεμάχια, όπου ο φόρος διαμορφώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια (ελιές, καρποφόρα δέντρα, μονοετείς καλλιέργειες κ.τλ.).

- Θα αυξηθεί η επιβάρυνση στα αγροτεμάχια για τα οποία οι ιδιοκτήτες εισπράττουν επιδοτήσεις (μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ), ενώ θα μειωθεί για όσα δεν αποφέρουν έσοδα.

- Θα αυξηθεί το όριο του ετησίου εισοδήματος κάτω από το οποίο προβλέπεται έκπτωση 50% επί του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ή πλήρης απαλλαγή. Το όριο ίσως αυξηθεί στα 10.000 ευρώ, από 7.000 που προβλέπει το αρχικό σχέδιο.

Ακόμα, αναμένεται:

- Η φορολογική ελάφρυνση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

- Η απαλλαγή (ή η ελάφρυνση) των ακινήτων τα οποία δεσμεύει το κράτος, όπως για παράδειγμα αυτά που είναι υπό απαλλοτρίωση.

Διαβάστε επίσης:

Στον αέρα το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Στοπ στις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου

Ενιαίος φόρος ακινήτων:Πίσω ολοταχώς από το ΥΠΟΙΚ μετά τις αντιδράσεις