ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κακό νέο αλλά και ευκαιρία η υποβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου»

«Κακό νέο αλλά και ευκαιρία η υποβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου»

Ως ένα «κακό νέο» το οποίο μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί «συμφέρον» για τους επενδυτές, χαρακτηρίζει η βελγική εφημερίδα «De Standaard» την υποβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε «αναδυόμενη αγορά» από την Standard and Poor's Dow Jones Indices.

Πιο συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί υπό τον τίτλο «Το ελληνικό Χρηματιστήριο ανέβηκε κατά 146% παρά τη μιζέρια και την υποβάθμιση», η εφημερίδα αναφέρει ότι η «δραματική», όπως την χαρακτηρίζει, μείωση του μεγέθους της αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η χαμηλή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η υστέρηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε σχέση με τις πρακτικές των ανεπτυγμένων αγορών και η δυσκολία πρόσβασης στις αγορές, ώθησαν τον εν λόγω οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης να προβεί σε αυτή την κίνηση.

Ωστόσο, η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφέρει ότι όσοι πιστεύουν ότι κατόπιν αυτών των ανακοινώσεων το ελληνικό Χρηματιστήριο θα πάρει την κατιούσα «πλανώνται πλάνην οικτράν». Και τούτο διότι, όπως σημειώνει, το ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο της τάξης του 146% από τις 5 Ιουνίου 2012, κάτι που το φέρνει στη δεύτερη θέση των αποδόσεων σε παγκόσμια κλίμακα μετά το αντίστοιχο της Βενεζουέλας.

Ο λόγος –συνεχίζει η εφημερίδα– είναι ότι, χάρη στην υποβάθμιση, πολλά από τα ταμεία που ειδικεύονται στις αναδυόμενες αγορές, αποκτούν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στις «σχετικά φτηνές» ελληνικές μετοχές προκειμένου να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκια των «υψηλού ρίσκου» πελατών τους.