ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκλογές 2015: Οι Ευρωπαίοι δεν φοβούνται πια την ελληνική κρίση

Εκλογές 2015: Οι Ευρωπαίοι δεν φοβούνται πια την ελληνική κρίση

Η Ελλάδα «απέφυγε την έξοδο από την ευρωζώνη» μόνο μετά τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σώσει το νόμισμα ... Σήμερα, με την κατάρρευση μίας ακόμα ελληνικής κυβέρνησης, οι ηγέτες της Ευρώπης, οι πιο ευάλωτες οικονομίες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Ενώ οι απειλές για έξοδο ή παραμονή στο ευρώ θα αντηχούν στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία, η εξάπλωση της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη αυτή τη φορά είναι πιθανό να είναι περιορισμένη...»

Αυτό αναφέρει το διεθνές οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, σε σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.

«Τώρα πια, κοιτάμε ένα πρόβλημα της Ελλάδας (σ.σ. ξεχωριστά). Η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο θέλοντας να διαχωρίσει τον «κόκκινο συναγερμό» της Ευρώπης στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ το 2012, έναντι της σημερινής κατάστασης. Κι ο Schmieding προσθέτει:
«Η κρίση του ευρώ ήταν σχετική με τον κίνδυνο μετάδοσης. Δεν αναμένω οι αγορές να αμφισβητήσουν σοβαρά τις άμυνες μετάδοσης της Ευρώπης».

Η αντίδραση των επενδυτών στην αποτυχία του ελληνικού Κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας φάνηκε στη γνωστή πλέον διαφοροποίηση Βορρά- Νότου. Οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν και οι αγορές σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία υπέστησαν απώλειες, ενώ επενδυτικά κεφάλαια διοχετεύτηκαν στη Γερμανία.

Ωστόσο, αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, η Ιταλία, η δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, δεν βρίσκεται κοντά σε δημοσιονομική καταστροφή, διαπιστώνει το Bloomberg, προσθέτοντας πως τα κόστη δανεισμού των δεκαετών της ομολόγων βρίσκονται περίπου στο 2%, σε σύγκριση με πάνω από 7% που βρίσκονταν κατά το αποκορύφωμα της κρίσης.

«Οι χώρες κατά μήκος των άκρων της Ευρώπης είναι καλύτερα εξοπλισμένες τώρα, χάρη στην εν μέρει πιθανή έναρξη των αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ», δήλωσαν αναλυτές στην JPMorgan Chase & Co.

«Η δυσφορία στην ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά ιστορικά έχει επηρεάσει αρνητικά άλλες αγορές, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να υποβαθμίσουμε τη μεσοπρόθεσμη σημασία της ελληνικής πολιτικής κρίσης» για τα ομόλογα οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, τόνισαν οι αναλυτές σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Οι πολιτικές αντιδράσεις και αυτή τη φορά θύμισαν 2012... Τότε που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε ότι «δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες περικοπές για να μείνει στην ευρωζώνη», τότε που ένας Γερμανός της ΕΚΤ, ο Γιεργκ Ασμουσεν διαμήνυε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στη λιτότητα».

Σχετικές ειδήσεις