ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν…ούτε στο ότι διαφωνούν

Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν…ούτε στο ότι διαφωνούν

Η αναμέτρηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδα και Γερμανία την Πέμπτη έληξε με τις δύο πλευρές απέχουν όσο ποτέ πάνω από την επίλυση οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σημειώνουν οι Financial Times.

Όπως είπε λακωνικά στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «συμφώνησαν ότι διαφωνούν». Ωστόσο, ο κ Βαρουφάκης απέρριψε την ερμηνεία του κ Σόιμπλε από τη δίωρη συνάντηση, λέγοντας ότι «δεν συμφώνησαν ούτε στο ότι διαφωνούν».

" Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις ως εταίροι με προσανατολισμό μια κοινή λύση των ευρωπαϊκών προβλημάτων με οδηγό τα συμφέροντα της Ευρώπης .

Την αναφορά του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη ότι « η Ελλάδα χρειάζεται τη Γερμανία για να αντιμετωπίσει το ναζισμό» επισημαίνει ο Guardian,τονίζοντας ότι ο υπουργός είπε ότι η ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή είναι η Τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Η Γερμανία, σημείωσε πρέπει να είναι περήφανη που εξαφάνισε το Ναζισμό, ωστόσο θύμηση ότι η οικονομική κρίση του 1930 δημιούργησε τις συνθήκες για την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία. «Χρειαζόμαστε τους Γερμανούς στο πλευρό μας να μας βοηθήσουν στον αγώνα εναντίον του απανθρωπισμού». «Ποτέ πια» είπε, δεν πρέπει η απελπισία που επικράτησε το 1933 να επιτραπεί να διχάσει τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Για κάλεσμα του κ. Βαρουφάκη προς τη Γερμανία να μην ταπεινώσει την Ελλάδα λόγω των χρεών της έκανε λόγο νωρίτερα το βρετανικό BBC, σε ρεπορτάζ του για τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Γερμανό ομόλογό του. Το βρετανικό δίκτυο αναφέρθηκε επίσης στη σύγκριση της Ελλάδας με τη Γερμανία του Μεσοπολέμου από πλευράς του κ. Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας αλληλοαναιρούνται, με το πρακτορείο να συμπληρώνει πως οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν «ούτε στο γεγονός ότι διαφωνούν».

Επισημαίνει, ακόμη, τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη για συζήτηση η οποία έγινε με τον κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της συνάντησης περί ανάγκης προγράμματος – «γέφυρας» για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο.

Στην Ιταλία, η Corriere della Sera τιτλοφορεί το πρώτο σχόλιό της για τις δηλώσεις των δύο ανδρών: «Σόιμπλε - Βαρουφάκης: Οι διαφορές παραμένουν».
Από την πλευρά του, το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας κινείται υψηλότερα μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Βαρουφάκη και Σόιμπλε.

Προσθέτει, δε, ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας εμφανίστηκε αμετακίνητος στην εφαρμογή του προγράμματος «κοινωνικής σωτηρίας της κυβέρνησης, το οποίο εγκρίθηκε διά της ψήφου του ελληνικού λαού».

Στην επιμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τρόικα εστιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Aντίθεση των απόψεων των δύο υπουργών «βλέπει» στο ρεπορτάζ του το πρακτορείο Associated Press, προσθέτοντας ότι ο κ. Σόιμπλε αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τις προτάσεις του Έλληνα ομολόγου του για μια νέα προσέγγιση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Για «γερμανικό σκεπτικισμό» για πολλά από τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει η νέα ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο η γαλλική Le Monde, η οποία υπογραμμίζει την αποστροφή του λόγου του κ. Σόιμπλε ότι «κάποια από αυτά δεν κινούνται απαραιτήτως στη σωστή κατεύθυνση».

«Άσχημα εξελίχθηκε η συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη», σχολιάζει, από την πλευρά της, η ιταλική La Repubblica.
Στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας «Οι προεκλογικές υποσχέσεις που υλοποιούνται σε βάρος τρίτων δεν είναι ρεαλιστικές» δίνει έμφαση η ισπανική εφημερίδα El País.

Σχετικές ειδήσεις