ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα η πρόταση της κυβέρνησης στην Κομισιόν

Σήμερα η πρόταση της κυβέρνησης στην Κομισιόν

Σήμερα, Πέμπτη (19/02) αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί για την επιτυχή έκβαση των συζητήσεων, αλλά κρατά χαμηλούς τόνους.

Η «γέφυρα» συνίσταται σε μια ενδιάμεση πρόταση που εκπόνησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και απέστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Πρωθυπουργό ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε μετά την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους παρουσιάζουν σημάδια σύγκλισης».

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας χαρακτηριστικά. «Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε.

Δείγμα της διάθεσης εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης και από τις δύο πλευρές, είναι ακόμη ότι – όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης - την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη και όχι συνεδρίαση του Eurogroup ενώ θα έχει μεσολαβήσει (πιθανότατα αύριο Πέμπτη) έκτακτη συνεδρίαση του Euroworking Group για να δώσει την έγκρισή του.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, σε «σε βάθος», σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, το περιεχόμενο της σχετικής επιστολής προς τους θεσμικούς εταίρους βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία, με στόχο την αποστολή του το πρωί της Πέμπτης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τα θέματα του Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, επέμεινε στην αναζήτηση μίας κοινής βάσης για παράταση του ισχύοντος προγράμματος της Ελλάδας. Σε ερώτηση αν και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι εννοούμε «δανειακή σύμβαση» και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί στο Eurogroup.

Σχετικές ειδήσεις