ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: «Όχι» στο Grexit – Απαιτούνται αλλαγές στο ασφαλιστικό

ΔΝΤ: «Όχι» στο Grexit – Απαιτούνται αλλαγές στο ασφαλιστικό

Την ώρα που στην Ευρώπη «φουντώνουν» τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από την Ευρωζώνη, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι απόψεις για τη χώρα μας είναι διαφορετικές.

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - «ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Στελέχη του ΔΝΤ λαμβάνουν ξεκάθαρη θέση εναντίον του Grexit, τονίζοντας πως τόσο το Ταμείο όσο και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας στο πρακτορείο MNI, καθιστά σαφές πως το Grexit δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, καθώς τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας

Παράλληλα, δηλώνει άγνοια για τα επίπεδα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Η εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης πρέπει να συντελεστεί πριν τις αποπληρωμές του Ιουνίου και του Αυγούστου» συνεχίζει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ωστόσο, αποσαφηνίζει πως ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο υπογραμμίζει, το τελευταίο διάστημα έχουν επιταχυνθεί σημαντικά.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική και χρηματοδοτική σταθερότητα της Ελλάδας» υποστηρίζει εν συνεχεία ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως ήδη έχουν υπάρξει ορισμένες συζητήσεις, στις οποίες έχει αποφασιστεί ο τρόπος εξασφάλισης της σταθερότητας.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αναγνωρίζει τη λαϊκή εντολή για αλλαγή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές.

«Δίχως αμφιβολία, η νέα κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή για αλλαγή του προγράμματος» τονίζει στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και στην Ευρώπη.

Σχετικά με τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, υποστηρίζει πως το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας είναι μη βιώσιμο, αν και απορρίπτει την ανάγκη λήψης οριζόντιων περικοπών.

Τόμσεν: Να μην υποτιμηθούν οι συνέπειες του Grexit

Τον κίνδυνο να υποτιμηθούν οι συνέπειες του Grexit επεσήμανε ο Paul Thomsen, καθιστώντας σαφές πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει εκτός του βασικού σεναρίου.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να μην υποτιμηθεί ούτε ο κίνδυνος, αλλά ούτε και οι συνέπειες μίας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τόμσεν κατέστησε αναγκαία την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ διαμήνυσε πως ουδέποτε το Ταμείο δεν ζήτησε οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.

Σχετικές ειδήσεις