Ανοιχτή σύγκρουση Ευρώπης και οίκων αξιολόγησης

Κατά τέσσερις μονάδες υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η Moody’s, τοποθετώντας τη χώρα στη βαθμίδα "Βα2" και διατηρεί σε "αρνητικό" την ...

Κατά τέσσερις μονάδες υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας η Moody’s, τοποθετώντας τη χώρα στη βαθμίδα "Βα2" και διατηρεί σε "αρνητικό" την προοπτική, προειδοποιώντας για νέα υποβάθμιση.

Αιτία της υποβάθμισης στην κατηγορία junk αποτελεί το γεγονός ότι η Πορτογαλία ενδέχεται να χρειαστεί και δεύτερο «πακέτο» βοήθειας, πριν επιστρέψει στις διεθνείς αγορές.

Όπως ανακοίνωσε η Moody’s, η απόφασή της αντανακλά την ανησυχία ότι η Πορτογαλία δεν θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει όσον αφορά τη σταθεροποίηση του χρέους της και τη μείωση του ελλείμματός της , ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορέσει η Λισαβόνα να δανειστεί με λογικά επιτόκια από τις αγορές, κατά το δεύτερο μισό του 2013.

Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί ακόμα πιο τεταμένο κλίμα ανάμεσα στην Ευρώπη και τους οίκους αξιολόγησης, με τις χθεσινές δηλώσεις της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ αλλά και του κεντρικού τραπεζίτη Ε. Νοβότνι να είναι χαρακτηριστικές.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να παίρνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις τους χωρίς να εξαρτώνται από τους οίκους αξιολόγησης.

"Εμπιστεύομαι πάνω απ΄όλα την κρίση των τριών θεσμών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ)" που εποπτεύουν την διάσωση, είπε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου, καλούμενη να σχολιάσει την τοποθέτηση της Standard & Poor's σχετικά με το ελληνικό χρέος την Δευτέρα.

 

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr