ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξαργυρώνουν» τους δανειστές με τους πρώτους πλειστηριασμούς

«Εξαργυρώνουν» τους δανειστές με τους πρώτους πλειστηριασμούς

Τα συνθήματα και τα όμορφα λόγια ήταν πολλά τον χρόνο που πέρασε... όμως το 2016 οι μάσκες πέφτουν, οι κόκκινες γραμμές εξαφανίζονται και οι πλειστηριασμοί ξεκινάνε. Το θρίλερ που όλοι απεύχονταν ξεκινά με τους 50 πρώτους πλειστηριασμούς να έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενώ κανείς δεν ξέρει πόσοι θα γίνoυν μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΣΤΑ... ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟ «ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το σκληρό πρόσωπο των πλειστηριασμών έχουν να αντιμετωπίσουν από την επόμενη εβδομάδα όσοι χρωστούν σε Probank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, αφού ο προγραμματισμός τους ξεκινά την Τετάρτη 13 Γενάρη σε όλα τα Ειρηνοδικεία.

Οι πλειστηριασμοί έρχονται μετά την άρση της απαγόρευσης της σχετικής ρύθμισης και την αντικατάστασή της με το μνημόνιο (ν.4336/2015) και εν συνεχεία με τον πρόσφατο νόμο "Σταθάκη" (4346/2015-ΦΕΚ Α 152/20-11-15). Ηδη στα τεύχη του δελτίου δικαστικών δημοσιεύσεων αναρτώνται δεκάδες πλειστηριασμοί από τράπεζες για σπίτια, οικόπεδα, θέσεις πάρκινγκ και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ουσιαστικά ανετράπη ο νόμος Ν. 3869/10 το μοναδικό φιλολαϊκό μέτρο των τελευταίων ετών το οποίο αποτελούσε νομικά μια αναγκαιότητα αφού πετύχαινε την άμεση προστασία των δανειοληπτών μέσα από την διαδικασία της προσωρινής ρύθμισης των Ειρηνοδικείων. Τα δικαστήρια εξέταζαν τις πραγματικές ανάγκες των δανειοληπτών και έκριναν με βάση το βιοτικό επίπεδο και όχι με πλαφόν και αριθμούς. Πλέον όμως οι θεσμικές αλλαγές που προωθήθηκαν οδηγούν στον αποκλεισμό μεγάλα στρώματα της κοινωνίας.

Στους πλειστηριασμούς των τραπεζών προστίθενται και οι πλειστηριασμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και συνολικά ξεπερνούν σε αριθμό τους 50 για τις επόμενες ημέρες.

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 έχουν προγραμματιστεί 46 πλειστηριασμοί σε διάφορα Ειρηνοδικεία, της Αθήνας, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Κορωπίου, Μαραθώνα κλπ. Πρόκειται για διάφορα ακίνητα που έχουν βγάλει κυρίως οι τράπεζες Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Probank (πρόκειται για τον εκκαθαριστή της Probank, καθώς η τράπεζα Probank είναι υπό εκκαθάριση ενώ το καλό κομμάτι μεταβιβάστηκε στην Εθνική Τράπεζα). Τα προς απαίτηση ποσά κυμαίνονται από 2.100 ευρώ και φθάνουν το 1,1 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει βγάλει στο σφυρί διάφορα ακίνητα οι πλειστηριασμοί των οποίων έχουν προγραμματιστεί από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο.

Οι αξίες των ακινήτων κυμαίνονται από χαμηλά μέχρι υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρεται μεζονέτα θέση στάθμευσης και αποθήκη στον Πειραιά με 50.000 ευρώ, διαμέρισμα στο Χαλάνδρι με 19.000 ευρώ.

Άλλα ακίνητα που έχουν βγει στο σφυρί για χρέη προς το δημόσιο είναι αγροτεμάχιο 1,6 στρέμματα στη Χαλκιδική με τιμή πρώτης προσφοράς 10.400 ευρώ, διαμέρισμα 66 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη και οικόπεδο 461 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 56.000 ευρώ κ.λπ.

Και δυστυχώς αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού μετά τις 15 Φεβρουαρίου θα καθοριστεί τι θα ισχύσει και για τις άλλες κατηγορίες δανείων, πλην των στεγαστικών, ενώ είναι άγνωστο τι θα ακολουθήσει όταν τα κόκκινα δάνεια θα πουληθούν σε funds. Ήδη μετά την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, οι εκτιμήσεις μιλούν για 50.000 σπίτια που θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμούς από τα περίπου 400.000 στεγαστικά δάνεια τα οποία σήμερα δεν εξυπηρετούνται, με την πρωτοβουλία για την πολιτική που θα ακολουθηθεί να ανήκει στις τράπεζες για τα σπίτια αντικειμενικής αξίας άνω των 170.000 ευρώ και οικογένειες με συνολικό ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.639 ευρώ.

Με τα νέα δεδομένα πλήρη προστασία της κύριας μόνο κατοικίας τους απολαμβάνουν οι δανειολήπτες με εισοδήματα από 8.180 έως 20.639 ευρώ (8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι, 3.361 ευρώ για κάθε τέκνο και 20.639 δηλωθέν εισόδημα για μια τετραμελή οικογένεια) ετησίως με κατοχή ακινήτου αξίας έως 170.000 ευρώ θα. Αν υπάρχει κάποιο άλλο ακίνητο, για παράδειγμα ένα εξοχικό αυτό δεν θα προστατεύεται.

Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου 100.000 δανειολήπτες (το 25% των κόκκινων δανείων). Για την κατηγορία αυτή προβλέπεται ότι η μηνιαία δόση προς την Τράπεζα θα επιχορηγείται και από το κράτος με δυνητικό κόστος 100 εκατ. ευρώ, αν δεν έχει ο δανειολήπτης να πληρώσει τη μηνιαία δόση.

Όποιος ξεπερνά έστω και κατά ένα ευρώ τα όρια εισοδήματος και περιουσίας, αλλάζει κατηγορία και απειλείται με πλειστηριασμό.

Σχετικές ειδήσεις