ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαρτυρική» πρώτη αξιολόγηση προμηνύει ο Σόιμπλε

«Μαρτυρική» πρώτη αξιολόγηση προμηνύει ο Σόιμπλε

Επί τάπητος θα τεθεί στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup το «φιλόδοξο» σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, με τους ξένους αξιωματούχους μέχρι στιγμής να φαίνονται διστακτικοί, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα πως η κυβέρνηση έχει καταβάλλει προσπάθειες.

«Δεδομένη η συμμετοχή του ΔΝΤ»

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως η ίδια η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί στο πρόγραμμα την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επαναλαμβάνοντας πως η παρουσία του πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

«Έχουμε τη δέσμευσή τους για συμμετοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, αναγνωρίζοντας ότι το Ταμείο ζητεί γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες

Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες εξέφρασε τις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Σχετικά με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είναι «κατανοητή», ενώ σχολίασε ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα.

Ο Σόιμπλε ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Τέλος, ο ίδιος εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει διάρκεια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας.

Μοσκοβισί: Ανάγκη για μια «αξιόπιστη» μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό

Την ανάγκη μιας «αξιόπιστης» μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι «καλή».

Όσον αφορά τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup για την Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι μια «αξιόπιστη μεταρρύθμιση, έτσι όπως ορίζεται από το Μνημόνιο», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο ίδιος, συνέχισε λέγοντας ότι «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι καλή» και πως μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τώρα τίθενται σε ισχύ, προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει «θετική συζήτηση» για το ελληνικό χρέος. «Γι’ αυτό χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο συνταξιοδοτικό», είπε και πρόσθεσε: «Θα δούμε ποιές είναι οι αναγκαίες παράμετροι, όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς».

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις