ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Euler Hermes: Ανάκαμψη της οικονομίας μετά την άρση των capital controls

Euler Hermes: Ανάκαμψη της οικονομίας μετά την άρση των capital controls

Με τη χρηματιστηριακή αγορά να βυθίζεται σε... απελπισία για δεύτερη μέρα χθες (09/02/2016), την αξιολόγηση να μη... φαίνεται στον ορίζοντα και τους τραπεζίτες να... χαίρονται για τα capital controls, επειδή μας προστατεύουν από ένα πιθανό... bank run, είναι βέβαιο ότι μια συζήτηση για το πότε θα αρθούν τα capital controls μοιάζει... όνειρο θερινής νυκτός!

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Όμως, οι ψύχραιμοι οικονομολόγοι της Euler Hermes δεν ανησυχούν. Στη χθεσινή παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας, η οικονομολόγος της Euler Hermes, Anna Boata έκανε λόγο για άρση των capital controls μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά τον Ιούλιο.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, η πρώτη χαλάρωση θα έρθει για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια και να ενισχυθούν οι επενδύσεις. Δικαιολογώντας την ψύχραιμη και αισιόδοξη εκτίμησή της, σημείωσε «όταν πέρυσι τον Ιούλιο όλοι περίμεναν ότι μπορεί να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, κι εμείς αναγνωρίζαμε ότι υπήρχε πίεση, αλλά πιστεύαμε ακράδαντα στις ευρωπαϊκές προοπτικές της».

Τώρα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «παίζει» κεντρικό ρόλο σε αυτό το θετικό σενάριο.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγσηης θα οδηγήσει σε αύξηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, ενώ πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη για την πορεία προς την ανάπτυξη και τα όσα συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον», πρόσθεσε.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι αμέσως μετά την άρση των capital controls, θα ακολουθήσει ανάκαμψη της οικονομίας, με συνολική εκτιμώμενη ύφεση για το 2016 στο -1%.

Το 2017, όμως, αναμένουν ανάπτυξη 2%, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, μετά την Ισπανία. Μάλιστα, και το 2019 περιμένουν ανάπτυξη 5%, ώστε να ανακτηθεί σε βάθος χρόνου το 25% που έχει χαθεί στην κρίση.

Σύμφωνα με την Αnna Boata, για να θεωρηθεί το χρέος μας βιώσιμο θα πρέπει η οικονομία να τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 5%, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί τα επόμενα τρία χρόνια, γι’ αυτό κι είναι απαραίτητο να αανδιαρθρωθεί.

Μιλώντας για τη σημασία της πολιτικής αβεβαιότητας στις οικονομικές προβλέψεις, τόνισε πως «δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα έχει κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σημειωθεί ότι έγινε πλέον κατανοητό πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τις αντιστάσεις και τις αντιδράσεις. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι δεν θα γίνουν φέτος εκλογές και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Το δύσκολο 2015

Οι βασικότεροι παράγοντες που αποδυνάμωσαν την ελληνική οικονομία το 2015 είναι, σύμφωνα με την ανάλυση, οι εξής:

• Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, που επηρέασαν τις εμπορικές συναλλαγές (που επέστρεψαν στα επίπεδα του 2005), και στην ουσία ακύρωσαν την όποια θετική επίδραση των χαμηλών τιμών πετρελαίου στο λιανεμπόριο.

• Η αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, η οποία περιόρισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο (>5% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις), σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Οι τρεις πυλώνες της ανάπτυξης

Η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μπορεί να είναι ραγδαία μετά την άρση των capital controls και μπορεί, σύμφωνα με την ανάλυση, να βασιστεί σε τρεις πυλώνες: Την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, τον τουρισμό και την ευκαιρία που παρουσιάζει η άρση του εμπάργκο στο Ιράν.

ΟΛΠ

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και τα 350 εκατομμύρια ευρώ προγραμματισμένων επενδύσεων τα επόμενα 5 χρόνια, προοιωνίζουν νέες εισαγωγικές/ εξαγωγικές σχέσεις, κυρίως με την Ασία. Αυτό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στη Μεσόγειο και να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή γεωγραφική της θέση.

Η ανάκαμψη του Ιράν

Η άρση των διεθνών κυρώσεων θα επηρεάσει σημαντικά το εμπόριο, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να καταγράφουν εν δυνάμει αύξηση κατά +20% το 2016 και τις εισαγωγές να αυξάνονται περαιτέρω κατά +13% το 2017. Θα υπάρξουν ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς στα ιρανικά μέταλλα, τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό, την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και τις αγορές τροφίμων.

Παράλληλα, τα ελληνικά διυλιστήρια ήταν ήδη σημαντικός αγοραστής ιρανικού αργού πετρελαίου πριν από τις κυρώσεις, σε ποσοστό του 26% των εισαγωγών αργού πετρελαίου, και έχει εκ νέου ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα αυτή.

Ο τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί το 8% του ΑΕΠ το 2015 και συνεισφέρει με 14 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Οι συνέπειες των capital controls μετριάστηκαν λόγω της στήριξης που έλαβε η χώρα από τον τουρισμό και σήμερα δημιουργούνται νέες προοπτικές, αν διευρυνθούν οι χώρες προέλευσης τουριστών και στις περιοχές που έχουν οικονομική ανάπτυξη, όπως τα Βαλκάνια κι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις