ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ επιμένει στο …σκληρό ροκ: Θέλουμε επιπρόσθετα μέτρα 9 δισ. ευρώ

Το ΔΝΤ επιμένει στο …σκληρό ροκ: Θέλουμε επιπρόσθετα μέτρα 9 δισ. ευρώ

Σκληρή στάση κρατά το ΔΝΤ και όπως φαίνεται, το άρθρο του κ. Τόμσεν για επιπρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα, δεν ήταν ατομική πρωτοβουλία, αλλά απηχούσε τη συνολική στάση του Ταμείου.

ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ …ΣΧΟΙΝΙ ΤΟ ΔΝΤ - ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ – «ΒΛΕΠΕΙ» ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΘΕΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ EUROGROUP

Οι …άγριες διαθέσεις του ΔΝΤ φαίνονται και από τα όσα είπε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, ο οποίος είπε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι Αθήνα και ΕΕ έχουν θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους.

Μάλιστα υπονόησε ότι η διαφορά εκτιμήσεων με την Ευρώπη δεν γεφυρώνεται και η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Ελλάδα, θα καθοριστεί μετά το Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Το ΔΝΤ από την άλλη πλευρά, «πιέζει» την Ευρώπη για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας πως αν υπήρχε πρόοδος στο θέμα του χρέους, δεν θα ήταν αναγκαίες τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις.

Το ζήτημα είναι ότι η αξιολόγηση παραμένει στον αέρα και το γνωστό παιχνίδι «έρχονται οι θεσμοί, δεν έρχονται οι θεσμοί» θα συνεχιστεί.

Μιλώντας δε στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αδυνατώντας όχι μόνο να ορίσει χρονικά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά ούτε καν την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην χώρα μας.

«Οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν έρθει την 1η Φεβρουαρίου και έφυγαν στις 5 του ίδιου μήνα. Μας είπαν τότε ότι θα επιστρέψουν σε 10 ημέρες και εγώ τους πίεζα να γυρίσουν σε μια εβδομάδα.

Ωστόσο έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχουν έρθει» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να δώσει ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γιατί αυτό δημιουργεί προσδοκία και μετά απογοητεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εκτιμά διαφορετικά το πρωτογενές πλεόνασμα και ζητά επιπλέον μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε πως χθες (2 Μαρτίου) υπήρξε συνάντηση στις Βρυξέλλες, για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτήν. «Έγινε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές» είπε.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το ΔΝΤ ότι είναι σκληρό και άτεγκτο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται σκληρό το ΔΝΤ και να υποστηρίζεται ότι μπλοκάρει το πρόγραμμα. «Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις