ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ξανάρχονται

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ξανάρχονται

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές στις ΗΠΑ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε στην Ουάσιγκτον.

Εποικοδομητικές οι επαφές που είχε η Κριστίν Λαγκάρντ με την ελληνική κυβέρνηση

Η Λαγκάρντ είπε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα είπε ότι για την αντιμετώπισή του θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν «όλες οι δυνάμεις», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο μία χώρα.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάλεσε σήμερα τις χώρες-μέλη του οργανισμού να ενισχύσουν τις δαπάνες που θεωρούνται "φιλικές προς την ανάπτυξη" τονίζονας ότι το Ταμείο θα πρέπει να εξετάσει νέα προληπτικά εργαλεία δανεισμού για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

"Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αυξηθεί από τον Οκτώβριο, αυξάνοντας την πιθανότητα για μια πιο γενικευμένη επιβράδυνση και μια αιφνίδια υποχώρηση των ροών κεφαλαίου" τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίασή της στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, απαιτείται μια πιο "ισχυρή και ισορροπημένη πολιτική" προκειμένου να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη και να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός.

"Απαιτείται σε όλες τις χώρες μια δημοσιονομική πολιτική φιλική προς την ανάπτυξη", τόνισε, προσθέτοντας ότι η προσαρμοστική νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχιστεί σε πολλές προηγμένες οικονομίες ενώ θα πρέπει να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με άλλες πολιτικές προκειμένου να στηριχθεί η ζήτηση.