ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup – Παραδοχή Τσακαλώτου: Σε ετήσια βάση θα ενεργοποιoύνται τα προληπτικά μέτρα!

Eurogroup – Παραδοχή Τσακαλώτου: Σε ετήσια βάση θα ενεργοποιoύνται τα προληπτικά μέτρα!

Στην παραδοχή ότι μια φορά το χρόνο θα ενεργοποιούνται οι αυτόματες περικοπές κοινωνικών δαπανών, στις οποίες όπως φαίνεται θα περιλαμβάνονται τόσο οι μισθοί, όσο και οι συντάξεις, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,ξεκαθαρίζοντας ότι υπήρξε συμφωνία σε πακέτο μέτρων που κλείνει την πρώτη αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση τα δίνει… όλα στους δανειστές, καταπατώντας μέχρι και την τελευταία «κόκκινη» γραμμή, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Την ώρα λοιπόν που το Μαξίμου πανηγυρίζει για τα μέτρα αφαίμαξης των Ελλήνων που «πέρασε» από τη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των αυτόματων περικοπών που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών την Κυριακή στα μέλη του Eurogroup, περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις! Εξαιρούνται, δε, μόνο ελάχιστες κοινωνικές δαπάνες, ενώ το πόσο θα… ανοίξει το ψαλίδι θα αποφασίζεται βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», την 30ή Απριλίου κάθε έτους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να συντάσσει μία έκθεση, η οποία θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα κοινοποιείται τόσο στη Βουλή, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτήν θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους.

Όπως επιβεβαίωσε μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος, αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα τίθεται σε ισχύ ο μηχανισμός για περικοπές κάθε Απρίλιο.

«Τον Απρίλιο του 2017 θα έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, για το 2016 ο στόχος είναι συγκεκριμένος», σημείωσε, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι τα προληπτικά μέτρα είναι γεγονός και η ελληνική πλευρά τα έχει αποδεχτεί.

«Ήταν από τις πρώτες συζητήσεις που είχαμε για το χρέος σήμερα στο Eurogroup», τόνισε αρχικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος της συνεδρίασης αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη».

«Υπήρξε συμφωνία σε πακέτο μέτρων με το οποίο κλείνει η πρώτη αξιολόγηση. Ενώ έγινε και μια πρώτη συζήτηση για το χρέος σήμερα στο Eurogroup», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να φθάσει στους στόχους που έχουν θέσει οι θεσμοί, ενώ ακολούθως ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων, θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM.

«Υπάρχει συμφωνία για τρεις διαφορετικές δέσμες μέτρων: βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ο χρόνος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους είναι κατά μέσο όρο 30 χρόνια», σημείωσε.

O υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας.

Για τον αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, ο κ. Τσακαλώτος, τόνισε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση, προσθέτοντας ακόμη ότι το EWG τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστεί για να συμφωνηθούν τα τεχνικά σημεία.

«Αυτός ο μηχανισμός ίσως να μην είναι απαραίτητος καθόλου. Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να φθάσει στους στόχους της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Συζήτηση για το τι είδους πρωτογενούς πλεονάσματος θα έχουμε το 2018 όπου έχει συμφωνηθεί ότι θα βρίσκεται στο 3,5%. Το Euro Working Group θα αναλύσει τεχνικά ζητήματα», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στο χρέος, το οποίο είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε: «Σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση και ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων. Βάλαμε κριτήρια για το ελληνικό χρέος και μετά θα αποφασίσουμε τι θα γίνει με επιμέρους μέτρα. Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες τώρα να φτάσουμε σε συμφωνία, είμαι αισιόδοξος. Στην πραγματικότητα υπάρχει ήδη συμφωνία, συμφωνήσαμε στο μηχανισμό σχετικά με το χρέος. Αν σκεφτούμε πού ήμασταν πριν τρεις μήνες θα πρέπει να πούμε ότι έχουμε σημαντική πρόοδο».

Και πρόσθεσε σχετικά: «Η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια. Το πρώτο, σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση. Το δεύτερο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το τρίτο στάδιο, σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες. To Εuroworking group θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους στα τρία στάδια, πρόσθεσε ο υπουργός».

Σχετικά με τη συμμετοχή και τις αντιδράσεις του ΔΝΤ, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε: «Το ΔΝΤ είχε διαφορετικές απόψεις. Καταλαβαίνω όμως ότι θα συμμετέχει στις συνομιλίες, για να βελτιωθεί ο μηχανισμός. Υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμα, αλλά υπάρχουν πολλές διαφωνίες. Εργαζόμαστε σκληρά και νομίζω ότι υπήρξε μια γενική αντίληψη σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε σοβαρά υπόψη της τις απόψεις του ΔΝΤ».

Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «πολύ διαφορετική» τη σημερινή απόφαση για το χρέος, σε σχέση με αυτή του 2012, διότι όπως εξήγησε, προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και τα κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί η εφαρμογή των μέτρων είναι αντικειμενικά και δεν εξαρτώνται από τους πιστωτές.

«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και τελείωσε ο φαύλος κύκλος των τελευταίων ετών», υποστήριξε.

Σχετικές ειδήσεις