ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τα πάντα όλα» στο Υπερταμείο με ξένη διοίκηση και ισχύ υπερκυβέρνησης

«Τα πάντα όλα» στο Υπερταμείο με ξένη διοίκηση και ισχύ υπερκυβέρνησης

Περισσότερα από 100.000 κρατικά ακίνητα όλες οι ΔΕΚΟ, το ΤΑΙΠΕΔ με τις συμμετοχές του και το ΤΧΣ σύντομα θα αποτελούν τα περιουσιακά στοιχεία του νέου Υπερταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας,τα οποία θα «αξιοποιηθούν» με το νομοσχέδιο, θα πουληθούν δηλαδή σε μειοψηφικά ή πλειοψηφικά ποσοστά.

ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ - ΤΑ... «ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ» ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ - Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ

Και όσο και αν η κυβέρνηση και οι υπουργοί της αγωνίζονται να πείσουν ότι θα έχουν τον έλεγχο, του τι και αν θα πουληθεί, πλέον... αυταπάτες δεν υπάρχουν και όλοι ξέρουμε ότι τον έλεγχο θα τον έχουν οι δανειστές.

Μετά το πέρασμά τους στο Υπερταμείο φεύγουν από τις τρέχουσες αρμοδιότητες των υπουργών της κυβέρνησης - και η διοίκηση του Υπερταμείου θα αναλάβει πρώτο ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τρία χρόνια τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στους δανειστές, ενώ στη συνέχεια το 50% θα πηγαίνει στο ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Κι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά αποφασιστικά τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει ξεκινήσει σύντομα θα δρομολογηθούν και άλλες. Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων με πολλές ή λιγότερες εκκρεμότητες (Ελληνικό, Αφάντου, ΔΕΣΦΑ, Αστέρας, κ.λπ.) σταδιακά θα πάρουν σειρά και οι επόμενες, αυτές που ακόμα αρνούνται οι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά υπάρχουν στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι δανειστές ζητούν την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αξιοποίησης όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και την άμεση λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων που απαιτούνται για τις ήδη ολοκληρωμένες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Και μάλιστα όχι μόνον των 23 αναγραφομένων στο τελευταίο πρόγραμμα αξιοποίησης (Αsset Development Plan ή ADP), αλλά 27. Αυτό προκύπτει από το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασε στην κυβέρνηση η τρόικα.

Το εν λόγω έγγραφο προβλέπει έσοδα από αυτήν τη διαδικασία 6,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2017, περιλαμβάνοντας 27 ιδιωτικοποιήσεις και όχι μόνο τις εννέα που αναφέρει η κυβέρνηση.

Τι περιλαμβάνει το νέο Ταμείο

Στο νέο ταμείο θα μπουν οι μετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΟΛΘ, «Ελ. Βενιζέλος», ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΓΝΑΤΙΑ - Ακίνητα και και εκτάσεις του δημοσίου ανεξαρτήτως του σημερινού καθεστώτος ιδιοκτησίας - Όλα τα Ολυμπιακά Ακίνητα μαζί με τις εγκαταστάσεις που τα περιβάλλουν, ενώ η τελική λίστα των περιουσιακών στοιχείων θα αλλάζει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Αλλωστε, το νέο Υπερταμείο έχοντας την μορφή και τη δομή holding εταιρείας θα μπορέσει να υποδεχθεί τις υφιστάμενες δομές των ΤΧΣ, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ (ακίνητα).

Δηλαδή, στο νέο υπερταμείο θα περιληφθούν τα πακέτα των μετοχών που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο στην ΔΕΗ (με προτεινόμενη πώληση του 17 % των μετοχών της επιχείρησης), τον ΟΤΕ (συνολικά ένα 10 % ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και φορείς του), τα ΕΛΠΕ – Ελληνικά Πετρέλαια (35 % των οποίων ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ), την ΕΥΔΑΠ (με πώληση του 11 % των μετοχών), την ΕΥΑΘ (με προτεινόμενη λύση την πώληση του 23 % από το 74 % των μετοχών), την ΔΕΠΑ (65 % ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το άλλο 35 % στα ΕΛΠΕ), τα ΕΛΤΑ (το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 90 % των δικαιωμάτων ψήφου), τον ΟΛΘ ( ο διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου βρίσκεται σε εξέλιξη), το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (πωλείται το 30 % του ΤΑΙΠΕΔ), την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΕΣΣΤΥ, την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ κλπ. Μαζί με αυτά τα μετοχικά πακέτα μεταβιβάζονται οι ιδιοκτησίες στις μαρίνες (που πηγαίνουν για συμβάσεις παραχώρησης 40 ετών), τα μικρά εμπορικά και τουριστικά περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια κλπ.

Επίσης, στο νέο υπερταμείο περνούν χιλιάδες ακίνητα και εκτάσεις του δημοσίου ανεξαρτήτως του σημερινού καθεστώτος ιδιοκτησίας (δηλαδή σε ποιόν φορέα του δημοσίου ανήκουν μέχρι τώρα). Πιο συγκεκριμένα, στο νέο υπερταμείο θα ανήκουν απευθείας ή και έμμεσα ακίνητα που χρησιμοποιούνται από τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, τα λεγόμενα Ολυμπιακά Ακίνητα μαζί με τις εγκαταστάσεις που τα περιβάλλουν καθώς και πλήθος αναξιοποίητων εκτάσεων.

Η δομή του νέου Ταμείου

Το νέο ταμείο θα λειτουργεί ως holding και η λειτουργία του θα ξεκινήσει από τις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2016. Θα αποφασίζει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση με την ισχύ μιας υπερκυβέρνησης, θα ελέγχει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, την ΕΤΑΔ, καθώς και μια νέα εταιρεία, στην οποία θα περιληφθούν όσες ΔΕΚΟ δεν έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, αρμοδιότητα του οποίου θα είναι η παρακολούθηση του `προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η κατανομή των εσόδων από αυτές. Το Εποπτικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου θα ορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, θα διορίσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο στη συνέχεια θα αποφασίσει για τους επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, της ΕΤΑΔ και των ΔΕΚΟ.

Τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα οριστούν από την ελληνική πλευρά και δύο από τους δανειστές (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου), αλλά οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με θετική γνώμη των τεσσάρων από τα πέντε μέλη με αποτέλεσμα ο ρόλος των εκπροσώπων των δανειστών να είναι καίριος.

Η διάρκεια ζωή του Υπερταμείου θα είναι τα 35 έτη και σε βάθος χρόνου και με δεδομένη την καλύτερη πορεία της οικονομίας, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα έσοδα των 50 δισ. ευρώ.

Στο τρίτο μνημόνιο προβλέπονταν πως στο νέο ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία περί τα 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του δημοσίου στις τράπεζες η οποία, όμως, περιορίστηκε σημαντικά μέσω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

Οι οικονομικοί στόχοι του παραμένουν οι ίδιοι με τη συμφωνία του Ιουλίου: έσοδα 1,4 δισ., 3,7 δισ. και 1,3 δισ. ευρώ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Σχετικές ειδήσεις