ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράβολο έως 2.000 ευρώ για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Παράβολο έως 2.000 ευρώ για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν όσοι θελήσουν να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετο...

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν όσοι θελήσουν να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετο κτίσμα τους.

Το νομοσχέδιο του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και προβλέπει μεταξύ άλλων την πληρωμή παραβόλων ύψους 500, 1.000 και 2.000 ευρώ για την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Παράβολο 500 ευρώ απαιτείται για αυθαίρετο μέχρι 75 τ.μ ή για κύρια και μοναδική κατοικία μέχρι 120 τ.μ. Στα 1.000 ευρώ αυξάνεται σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής μέχρι 1.000 τ.μ. και παράβολο 2.000 ευρώ οφείλεται για κατασκευή μεγαλύτερη των 1.000 τ.μ.

Το ποσό του παραβόλου δεν επιστρέφεται, αλλά συμψηφίζεται με το τελικό πρόστιμο που θα επιβληθεί. Το τελευταίο, διαφέρει για κάθε περίπτωση αυθαιρέτου, ενώ μπορεί να καταβληθεί μέχρι και σε 14 δόσεις.

Φυσικά αυτό είναι το «πρώτο πιάτο», καθώς οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πληρώσουν ση συνέχεια υψηλά πρόστιμα για τη διατήρηση του αυθαιρέτου μέχρι και 40 χρόνια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η νομιμοποίηση γίνεται μέσω προστίμων σε χρήμα ή γη ή και στα δύο.

Για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών, η ρύθμιση ισχύει για σαράντα χρόνια.

Για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών, η ρύθμιση ισχύει για είκοσι χρόνια.

Για τον υπολογισμό προστίμου διατήρησης λαμβάνονται υπ' όψιν η ύπαρξη οικοδομικής άδειας, η θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, το είδος του ακινήτου, ο τύπος της πολεοδομικής παράβασης, η αυθαίρετη αλλαγή ως προς την χρήση της οικοδομικής άδειας, η τιμή ζώνης, βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, κάθε άλλο είδος αυθαίρετης κατασκευής και, υπό προϋποθέσεις, κοινωνικά κριτήρια.

Στο νομοσχέδιο χαρακτηρίζονται επίσης ως άμεσα κατεδαφιστέες οι κατασκευές που προκαλούν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη (μέσα σε δάση, σε ρέματα, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους κλπ).

Διαβάστε επίσης: Υπολογίστε το πρόστιμό σας στο αυθαίρετο!

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα αυθαίρετα