ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι για όσους δεν περαίωσαν

Έλεγχοι για όσους δεν περαίωσαν
Σαφής εντολή για έλεγχο των επιτηδευματιών που αρνήθηκαν την περαίωση...

Σκληρή μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι αποφασισμένη να δώσει η κυβέρνηση λαμβάνοντας δραστικά μέτρα κατά των φοροφυγάδων. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις εφορίες, μέσω της οποίας δίνεται σαφής εντολή για έλεγχο των επιτηδευματιών που δεν αποδέχτηκαν τους φακέλους που στάλθηκαν για περαίωση.

Η εγκύκλιος αναφέρεται σε περιπτώσεις επαγγελματιών που κατά προτεραιότητα θα δεχτούν την επίσκεψη των «ράμπο» της εφορίας.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, εάν υπάρχουν ουσιαστικές παραβάσεις του Κ.Β.Σ. ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή. Επίσης όσοι δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων. Ακόμη όσοι υφίστανται μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης,

Το έργο των «ράμπο» της εφορίας θα επικεντρωθεί σε περιπτώσεις απώλειας βιβλίων και στοιχείων, σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που δεν διαθέτουν αξιόλογα αποθέματα ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωσαν μεγάλα ποσά δαπανών.

Ακόμη σε υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία. Επίσης σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτει χαμηλός συντελεστής μικτού και καθαρού κέρδους, όταν έγινε χρήση αναπτυξιακών νόμων.

Αρχίζει το φοροκυνηγητό

Με στόχο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, του ΦΠΑ καθώς και των φόρων των ακινήτων, η κυβέρνηση αρχίζει το φοροκυνηγητό. .Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους, έλεγχο των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ.

«Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των αλλαγών στη φορολογία θα έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα στα έσοδα, που σημαίνει ότι ελαφρύνσεις που θα έχουν αποτέλεσμα απώλεια εσόδων θα οδηγούν σε παρεμβάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος για την κάλυψη των απωλειών αυτών» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον κλάδο της εστίασης, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά εναλλακτικά μέτρα αύξησης των εσόδων ώστε να μην αυξηθεί ο συντελεστής στο 23%, ενώ στον κλάδο της οικοδομής προσανατολίζεται σε φορολογικές ελαφρύνσεις που θα στοχεύουν στην αναθέρμανση της παγωμένης αγοράς ακινήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «σήμερα από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα 30 δισ. ευρώ φορολογούνται (τα 70 δισ. ευρώ απαλλάσσονται) και αποδίδουν φόρους 9 δισ. ευρώ, άρα η μέση επιβάρυνση είναι 30%».