ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανελέητη η Βελκουλέσκου του ΔΝΤ: Χρειάζονται νέα μέτρα στην Ελλάδα

Ανελέητη η Βελκουλέσκου του ΔΝΤ: Χρειάζονται νέα μέτρα στην Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων άφησε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, σα να μην έφταναν τα όσα έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΙ ΟΙ «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΑΘΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΜΑΘΑΝ»

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, η κυρία Βελκουλέσκου, η οποία σημειωτέον θεωρείται «σκληρό καρύδι» στις διαπραγματεύσεις, επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ««έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής - πριν το 2018 - εφαρμογή των μέτρων για το χρέος. Χρειάζεται όμως να δούμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αν όχι, θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν».

Η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ πέταξε και το «καρφί» της λέγοντας ότι «Η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο. Οι Έλληνες ωστόσο δεν έμαθαν από τα παθήματά τους και μια νέα κρίση εμπιστοσύνης ξέσπασε το 2015».

Χαρακτήρισε δε υπερβολικά αισιόδοξο το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ και πρότεινε μείωσή του.

«Ακόμη και αν εφαρμοσθούν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα, δεν είναι αρκετά» είπε.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η κ. Βελκουλέσκου ανέφερε ότι το Ταμείο έχει δεσμευθεί για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί μόνον εάν υπάρξει δέσμευση της Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως είπε μάλιστα, το Ταμείο συμμετέχει στις συζητήσεις, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ντέκλαν Κοστέλο: Απαιτητική η η δεύτερη αξιολόγηση

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, εμφανίστηκε κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κοστέλο, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις.

Δεν προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης αξιολόγησης, αλλά ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 11 Δεκεμβρίου φέτος.

Ο κ. Κοστέλο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ενώ ανέφερε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους ετήσιας εξυπηρέτησης.

Παράλληλα, σχολίασε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αποκλειστικά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, ωστόσο επισήμανε ότι για την Ευρώπη, η παρουσία τού Ταμείου είναι κρίσιμης σημασίας.

Γιώργος Χουλιαράκης- Νικόλα Τζιαμαρόλι

«Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία», ανέφερε στο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, εκφράζοντας, ωστόσο, την προτίμηση της κυβέρνησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά.

«Η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5%- 2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «η ευαρέσκεια αποτελεί αρνητικό ρίσκο» για την επιτυχία του προγράμματος, ενώ εκτίμησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι το νέο πρόγραμμα ενσωματώνει ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά, όπως:
• Η διαχείριση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πλέον ευκολότερη
• Το δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό κομμάτι του προγράμματος έχουν υλοποιηθεί. Η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί
• Η υφεσιακή επίπτωση των μέτρων θα αντισταθμιστεί από τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών
• Η αποκατάσταση του waiver και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχουν θετικές επιπτώσεις.

Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, πρέπει να αφορούν σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ανακατάταξη των μεταρρυθμίσεων- με μεγαλύτερη έμφαση στην αγορά προϊόντων και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης-, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

«Απάντηση» στον κ. Χουλιαράκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έδωσε, από το βήμα του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στους θεσμούς, Νικόλα Τζιαμαρόλι.

Όπως είπε ο κ. Τζιαμαρόλι, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό, «έχετε αναλάβει δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και για μετά το 2018», προσθέτοντας ότι «βεβαίως μπορείτε να διαπραγματευτείτε αλλά προς το παρόν η δέσμευσή σας είναι αυτή».

Σχετικές ειδήσεις