ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφτασε η τρόικα για το τεστ της 6ης δόσης

Έφτασε η τρόικα για το τεστ της 6ης δόσης
Η τρόικα επισημαίνει την αποτυχία της κυβέρνησης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής...

Στο Λογιστήριο του Κράτους έχουν δώσει ραντεβού σήμερα στις 10 το πρωί οι ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι βρίσκονται ξανά στη χώρα μας για τους καθιερωμένους πλέον ελέγχους.

Ο προϋπολογισμός του 2011 παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις ως προς τους στόχους του μνημονίου, ακόμη και από τους αναθεωρημένους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Από τον έλεγχο που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη των κκ. Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ στις 14 Σεπτεμβρίου, θα κριθεί η καταβολή ή όχι της έκτης δόσης της βοήθειας ύψους 8 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το «Μνημόνιο 1», οι προϋποθέσεις και ο χρόνος της εκταμίευσης.

Η τρόικα επισημαίνει την αποτυχία της κυβέρνησης τόσο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής όπου τα προβλεπόμενα για εφέτος έσοδα υπολογίζονται στο «μηδέν» αλλά και στις υπερβάσεις δαπανών των υπουργείων και ειδικά του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σ΄αυτά τα δεοδμένα και στις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα και θα οδηγούν σε περικοπές αποδοχών στο δημόσιο, ενδεχομένως και απολύσεις μέσω της εργασιακής εφεδρείας αλλά και στο πάγωμα των μεγάλων κονδυλίων του προυπολογισμού όπως οι επιχορηγήσεις ώστε να «κλειδώσουν» τα νούμερα του προϋπολογισμού.

Ενδεικτική του κακού κλίματος είναι η χθεσινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως η έκτη δόση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν δεν τηρηθούν όλοι οι όροι που έχουν τεθεί για τη χορήγησή της.