ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο γερμανικός Τύπος για την ομιλία Παπανδρέου

Ο γερμανικός Τύπος για την ομιλία Παπανδρέου
Θετικός, αλλά και επικριτικός ο απόηχος στον γερμανικό Τύπο από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού...

Θετικός, αλλά και επικριτικός ο απόηχος στον γερμανικό Τύπο από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ετήσια ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών στο Βερολίνο.

«Ο Παπανδρέου εγγυάται για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» (ARD-Tagesschau), «Ο Παπανδρέου απαιτεί σεβασμό για τη χώρα του», (die Welt), «Θέλω να σώσω αυτή τη χώρα» (SZ), «Ο μικρός Ομπάμα από την Ελλάδα» (FTD), είναι ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι για την ομιλία Παπανδρέου.

«Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά κρυφά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει», γράφει η λαϊκή εφημερίδα Bild και σχολιάζοντας τον ασπασμό Μέρκελ – Παπανδρέου διερωτάται μήπως «ήταν ο αποχαιρετισμός των Ελλήνων από το ευρώ».

Η εφημερίδα αναφέρει πως, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει σε χρεοκοπία της Ελλάδας πριν από τα Χριστούγεννα και παρά την καταβολή της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με την Bild, σε χθεσινή συνεδρίαση της K.O. των χριστιανικών κομμάτων, η καγκελάριος φέρεται να δήλωσε: «Προσπαθούμε να αποτρέψουμε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».

«Μια δίκαιη ευκαιρία για την Ελλάδα», σχολιάζει η Welt του Βερολίνου: «Η Ελλάδα αξίζει μια δίκαιη ευκαιρία. Μπορεί να έδωσε κάποτε πλαστά στατιστικά στοιχεία στην ΕΕ, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι άλλες κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια, εθελοτυφλούσαν. Γι’ αυτό είναι σωστό τώρα όλοι μαζί να αγωνιστούμε για τα κοινά μας συμφέροντα. Αλληλεγγύη όμως δεν σημαίνει να σώσουμε με οποιοδήποτε τίμημα τους Έλληνες από τη χρεοκοπία. Εξάλλου μόνον η αναδιάρθρωση του χρέους δίνει την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα».

«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», λέει ο πρόεδρος του συνδικάτου του Μετάλλου Μπέρτολντ Χούμπερ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung:

Ο κ. Χούμπερ υποστηρίζει ότι πρέπει να ψηφιστεί αύριο το πλαίσιο για τη διεύρυνση του ταμείου στήριξης γιατί δεν υφίσταται καμία εναλλακτική λύση και προσθέτει: «Θέλω να θυμίσω ότι το γερμανικό θαύμα μετά το 1945 έγινε μόνον γιατί λειτούργησαν δύο πράγματα. Το σχέδιο Μάρσαλ και η Συνθήκη του Λονδίνου περί Εξωτερικών Γερμανικών Χρεών (1953), με την οποία παραγράφηκε γύρω στο 50% του χρέους της Γερμανίας και ορίστηκαν χαμηλά επιτόκια. Τώρα χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα.»

Η εκτίμηση ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εντυπωσίασε στο Βερολίνο τους Γερμανούς βιομηχάνους με την άνετη και γεμάτη αυτοπεποίθηση εμφάνισή του», διατυπώνεται σε άρθρο του Claus Hulverscheidt, με τίτλο «Παπανδρέου: Θέλω να σώσω τη χώρα», που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Εάν ο (σ.σ: Γερμανός υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων) Ρέσλερ είχε ήδη προλάβει να ακούσει την ομιλία Παπανδρέου θα έβλεπε έναν πρωθυπουργό σε μια εντελώς διαφορετική εμφάνιση από αυτή που κάποιοι ανέμεναν. Όχι δηλαδή σαν επαίτης ή σύνδικος πτώχευσης. Κάθε άλλο. Άνετος, με αυτοπεποίθηση και αντικειμενικός.

Το ακροατήριο, το οποίο λόγω προέλευσης δεν αρέσκεται σε υπερβολές, είναι εντυπωσιασμένο: Ήδη στη διάρκεια της ομιλίας οι 1.200 βιομήχανοι χαρίζουν άφθονο χειροκρότημα, το δε τελικό χειροκρότημα δεν είναι μόνο παρατεταμένο αλλά και εξαιρετικά θερμό.

Ως προς αυτό συνέτεινε το πολύ απλό μήνυμα που εκπέμπει ο Παπανδρέου στο ακροατήριο: Οι Έλληνες, λέει ο Παπανδρέου, έχουν κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν, θέλουν όμως στο μέλλον να τα διορθώσουν. Για το λόγο αυτό αξίζουν οι επενδύσεις στη χώρα. Γι΄ αυτό είναι επίσης σωστό με τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων να κερδίσουν χρόνο για μεταρρυθμίσεις. Και γι’ αυτό η κρίση είναι και ευκαιρία. «Δεν είμαστε καθόλου φτωχή χώρα, ήμασταν μια χώρα με κακή διοίκηση».

Πηγή: www.newscode.gr