ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στις επιδοτήσεις για να σωθεί ο πλανήτης

Τέλος στις επιδοτήσεις για να σωθεί ο πλανήτης

Ο κορυφαίος οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΕΑ), Φάτι Μπίρολ, ζήτησε τον τερματισμό των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο λόγος όχι λόγω χρημάτων και οικονομικής κρίσης, αλλά προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2 με 3,5 βαθμούς Κελσίου.«Σήμερα οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα φτάνουν τα 409 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που ενθαρρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή ενεργειακή ζήτηση και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις εκπομπές ρύπων, στην σπατάλη ενέργειας. Η ανάλυση της μελέτης της ΙΕΑ, με τίτλο ''World Energy Outlook 2011'', μας δείχνει ότι η πόρτα για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα κλείσει, αν δεν αναλάβουμε δράση άμεσα και δυναμικά» δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Μπίρολ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή οικονομολόγο της IEA, η κατάργηση των επιδοτήσεων σε μεγάλες χώρες εκτός Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι η μοναδική πολιτική, που για τη μείωση της σπατάλης ενέργειας και κατά συνέπεια τη μείωση των εκπομπών των ρύπων, αλλάζοντας την τροχιά της θερμοκρασίας, που έχει πάρει την άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου.