ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Κατάργηση του ηλικιακού ορίου για τον υποκατώτατο μισθό

ΟΟΣΑ: Κατάργηση του ηλικιακού ορίου για τον υποκατώτατο μισθό

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, που συνέταξαν οι τεχνοκράτες του προτείνει λύσεις μέσα από τη δημιουργία τουλάχιστον δύο επιτροπών, για τα κρίσιμα ζητήματα της Χώρας.

Συγκεκριμένα, στο σκέλος της επαναφοράς του μέτρου της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, η επιτροπή που πρέπει να συσταθεί θα απαρτίζεται από εκπροσώπους ανεξάρτητων φορέων, αλλά και από τους κοινωνικούς εταίρους. Η επιτροπή θα αναλάβει την υποχρέωση να διαπιστώνει αν σε κάποιον κλάδο (πχ μέταλλο, φροντιστήρια ξένων γλωσσών) συντρέχουν οι προϋποθέσεις από την πλευρά των εργοδοτών για να επιβληθεί το μέτρο της επεκτασιμότητας μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στο σκέλος του κατώτατου μισθού, η επιτροπή που θα συσταθεί θα καλείται να αποφασίζει εφεξής, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εκείνες για την αύξησή του.

Ταυτόχρονα, στις προτάσεις του ΟΟΣΑ συγκαταλέγεται και η τοποθέτηση ότι η ύπαρξη υπο κατώτατου μισθού στη χώρα πρέπει να διατηρηθεί, αλλά να αλλάξει κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει στο μέλλον να υπάρχει ηλικιακό όριο (πχ έως 25 ετών, όπως είναι σήμερα) για τη χορήγηση του υπο κατώτατου μισθού, αλλά να υπάρχει σύνδεση με την εμπειρία του εργαζόμενου. Προτείνεται δηλαδή ο συγκεκριμένος, υπο κατώτατος μισθός να χορηγείται κατά το πρώτο έτος εργασίας και να εξαλείφεται κάπου ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο έτος.

Σχετικές ειδήσεις