ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Αυτά είναι τα SOS της τελευταίας στιγμής

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Αυτά είναι τα SOS της τελευταίας στιγμής

Αντίστροφα μετρούν800.000 φορολογούμενοι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιουλίου, όπου και εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.

Όσοι θα υποβάλουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα τη δήλωσή τους θα πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία:

ΑΜΚΑ

Ο Α.Μ.Κ.Α. δηλώνεται και για τα προστατευόμενα τέκνα. με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση Α.Μ.Κ.Α. Εξαιρούνται και οι υπόχρεοι, οι οποίοι, για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να αποκτήσουν Α.Μ.Κ.Α.,.

ΑΦΜ

Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2017).

Νέοι 18 ετών και άνω

Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2017 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Για να μην προκύψουν επιβαρύνσεις, θα πρέπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς φοιτητών /σπουδαστών να εμφανίζονται συνδικαιούχοι οι γονείς ώστε να δηλώνουν εκείνοι τους τόκους των καταθέσεων.

Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να υπολογίσουν το ποσό των αποδείξεων που αναλογεί στο εισοδήματά τους και μετά να συμπληρώσουν τον κωδικό με ποσό ακόμη και υψηλότερο από αυτό που εμφανίζεται στον βοηθητικό πίνακα της ηλεκτρονικής δήλωσης.

Φιλοξενούμενοι

Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2017.

Φοιτητική κατοικία σε άλλη πόλη

Δεν θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα η κατοικία που έχει φοιτητής ή σπουδαστής σε άλλη πόλη, εκτός του τόπου κύριας κατοικίας των γονέων του.

Προστατευόμενα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη

Τα ανήλικα ή ενήλικα παιδιά, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

Χωριστές δηλώσεις

Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του.

Airbnb

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 το εισόδημα που αποκτάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου μέσω ψηφιακών πλατφορμών τύπου Airbnb, είναι εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογείται με συντελεστές 15% έως 45%. Δηλώνεται συγκεντρωτικά στη στήλη 17 του εντύπου Ε2, στους κωδικούς 60 και 61 και μεταφέρονται στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1.

Ανείσπρακτα ενοίκια

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2017 θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια.