ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο - «Φλερτάρουν» με κραχ οι τράπεζες

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο - «Φλερτάρουν» με κραχ οι τράπεζες

Σε κλοιό τραπεζικών πιέσεων βρέθηκε για μία ακόμη ημέρατο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το κλίμα να επιβαρύνεται από τις αρνητικές εκθέσεις ξένων οίκων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και από τη συνεχιζόμενη άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία.

Το γεγονός πως οι επενδυτές ποντάρουν πλέον στην πτώση των τραπεζών, λαμβάνοντας short θέσεις, δείχνει πως η πλειοψηφία τους θεωρεί πως η ανάκαμψη της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών θα καθυστερήσει και πως η διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων θα είναι πιο αργή από αυτή που υποστηρίζουν οι επόπτες.

Αυτό φάνηκε σε σημερινή έκθεση της UBS για τις Alpha Bank και Eurobank στην οποία ψαλιδίστηκαν οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της περιόδου 2018-2020 και για τις δύο τράπεζες. Η UBS μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στο 1,43 ευρώ από τα 2 ευρώ και της Eurobank στο 0,55 ευρώ από το 0,97 ευρώ.

Αρνητικά μηνύματα εστάλησαν και για τα σχέδια που έχουν επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αρχικά κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισαν πως η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο της ΤτΕ, ενώ αργότερα το απόγευμα η Ντανιέλ Νουί, η επικεφαλής του SSM είπε από την Ευρωβουλή πως τα ελληνικά σχέδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σε προκαταρκτικό στάδιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Alpha Bank υποχώρησε κατά 7,92%, η Eurobank σημείωσε απώλειες 5,97%, η Εθνική έχασε 4,11%, ενώ Πειραιώς σημείωσε πτώση 3,09%.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 3,91% στις 593,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,99 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 19 σημείωσαν άνοδο, 85 πτώση και 9 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι αντιμέτωπο με την επόμενη τεχνική στήριξη των 575 μονάδων, επίπεδα που εάν χάσει κινδυνεύει να διολισθήσει έως τις 480 μονάδες.

Το σενάριο αυτό δεν είναι μακρινό, ειδικά εάν συνεχιστεί η πτώση στη Wall Street, η οποία πλέον έχει μπει σε φάση μεγάλης διόρθωσης και οι ρευστοποιήσεις σε όλους τους κλάδους είναι γενικευμένες.

«Μαύρος κύκνος» για την ελληνική αγορά είναι και οι εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες εάν κλιμακωθούν δύνανται να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές μετοχών και ομολόγων. Ενδεικτικά η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε σήμερα στο 4,681% από 4,55% στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου ανήλθε στο 3,67% από 3,44% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Πηγή Cnn.gr