ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τις Πρέσπες οι δανειστές δίνουν έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Μετά τις Πρέσπες οι δανειστές δίνουν έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
EUROKINISSI

Άμεσα συσχετισμένος με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις είναι ο χρόνος εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έχουν γίνει όλες οι προπαρασκευαστικές εργασίες προκειμένου να εκδοθεί άμεσα πενταετές ομόλογο ύψους έως 1,5 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να γίνει ακόμα και στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, υπό την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα δημιουργήσει πρόσθετες πολιτικές περίπλοκες.

Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να αντλήσει το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο που θα κυμαίνεται μεταξύ 3,5% και 3,7%.

Αυτός ο στόχος θεωρείται εξαιρετικά λογικός και επιτεύξιμος, δεδομένου ότι σήμερα το τετραετές ομόλογο λήξης 30 Ιανουαρίου 2020 φέρει απόδοση 3,1%.

Στην παρούσα φάση το κόστος δανεισμού του Δημοσίου επιβαρύνεται ανά έτος με περίπου 40 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει πως εάν στην τετραετία το κόστος δανεισμού του Δημοσίου είναι 3,1% στην πενταετία μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί στο 3,5%, με την προϋπόθεση πως το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον θα παραμείνουν υποστηρικτικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το τέλος του 2020 ωριμάζουν ομόλογα του ΔΝΤ συνολικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία φέρουν μέσο επιτόκιο 5,12%.

Δεδομένου ότι μέρος των χρημάτων που θα δανειστεί το Δημόσιο με το πενταετές ομόλογο, αλλά και τις εκδόσεις που θα ακολουθήσουν (επταετές και δεκαετές ομόλογο) θα διοχετευθούν για να αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια, είτε πρόωρα, είτε όχι, το γεγονός ότι τα νέα δάνεια θα είναι πιο χαμηλότοκα από τα παλαιά θα βελτιώσει έστω και προσωρινά το το προφίλ του ελληνικού χρέους.

Στη βάση αυτή, η έξοδος στις αγορές δεν είναι μια εξέλιξη ορόσημο μόνο επειδή θα συμβάλλει στην αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική διότι θα περάσει το μήνυμα σε επενδυτές και οίκους αξιολόγησης πως ο ελληνικός κίνδυνος απομειώνεται. Αυτό συνακόλουθα θα βοηθήσει και τις τράπεζες να αντλήσουν ευκολότερα χρήματά από τις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι το ρίσκο της χώρας θα περιοριστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως πήγες των θεσμών αναφέρουν ότι ο προγραμματισμός του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με την επιστροφή στις αγορές είναι άρτιος και πως τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για τη βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους είναι τα ενδεδειγμένα.

Πάντως, για να μην υπάρξουν «παρατράγουδα» στη διαδικασία επιστροφής της Ελλάδος στις αγορές και προκειμένου να μην ματαιωθούν τα ήδη εκπονημένα σχέδια είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μην υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που θα φοβίσουν τους επενδυτές.

Διαβάστε επίσης:

Συλλαλητήριο Σύνταγμα: Κλείνουν σταθμοί του Μετρό και δρόμοι - «Φρούριο» η Αθήνα