ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Mπαρόζο θέτει όρους για την αναθεώρηση της συνθήκης

O Mπαρόζο θέτει όρους για την  αναθεώρηση  της συνθήκης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο έθεσε προϋποθέσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ , μιλώντας παράλληλα για μια «περίπλοκη διαδικασία».


Χαρακτηριστικά δήλωσε , «πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε μια αναθεώρηση της Συνθήκης αν τα κράτη μέλη μας μπορούν να εγγυηθούν ότι είναι σε θέση να εγκρίνουν και να επικυρώσουν τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη» σημείωσε από το βήμα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ΕΛΚ , λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Μια αναθεώρηση της Συνθήκης, είναι πάντα μια περίπλοκη διαδικασία (...). Μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, αν είναι πραγματικά αναγκαία για να προχωρήσουμε περαιτέρω» πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Είναι ουσιαστικό να διασφαλιστεί σε μια αναθεώρηση της Συνθήκης ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μια ισχυρότερη Ευρώπη είναι μια Ευρώπη που έχει ανάγκη ισχυρότερους θεσμούς ... Μπορούμε να πούμε ναι σε μια αναθεώρηση, εάν είναι να διασφαλίσουμε ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο, αν πρόκειται να κινηθούμε προς περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι τον κατακερματισμό της αγοράς, αν είναι να ενισχυθεί η συνοχή μας και η ενότητά μας και να μην δημιουργηθούν νέες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ μας, αν είναι να ενισχυθεί η ένωση μας με τον σεβασμό των κοινοτικών θεσμικών οργάνων μας».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε μια ευρεία αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, παρά την επίμονη θέση του γαλλογερμανικού άξονα.