Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό χρέος, μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη

Διαμαντής Σεϊτανίδης

Το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους υπήρξε κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης στην προεκλογική περίοδο και βασικός παράγων επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Οι υποστηρικτές της δήθεν "βιωσιμότητας" του ελληνικού χρέους κάνουν ένα τριπλό λάθος:

- Πρώτον, αποδέχονται την αντίληψη ότι μια οικονομία σε κρίση και πολυετή ύφεση, όπως η ελληνική, είναι δυνατό και -κυρίως- αποδεκτό, να διοχετεύει τον εθνικό της πλούτο στην αποπληρωμή ενός χρέους που ξεπενά το 175% του ΑΕΠ της χώρας.

- Δεύτερον, αναιρούν την στήριξή τους στο PSI, δηλαδή το "κούρεμα" του χρέους το 2012 από την κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς τότε το χρέος μας ήταν λιγότερο από 170% του ΑΕΠ. Πώς, λοιπόν, ένα χρέος λιγότερο από 170% του ΑΕΠ χρήζει κουρέματος, κι ένα χρέος άνω του 170% (όπως το σημερινό) μπορεί να είναι εξυπηρετήσιμο;

- Και τρίτον, η αύξηση του ποσοστού του χρέους ως προς το ελληνικό ΑΕΠ αποτελεί συνέπεια της παρατεταμένης ύφεσης στην ελληνικής οικονομίας, τη συνεχή συρρίκνωση της παραγωγικής της βάσης και την καταβαράθρωση της ζήτησης, ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Ολοένα και περισσότεροι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδος, τάσσονται εναντίον της άποψης -που διακινήθηκε επί καιρό στη χώρα κυρίως από τον Α. Σαμαρά- περί βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους. Όπως φαίνεται στο βίντεο ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, επί καιρό εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διάφορα ευρωπαϊκά όργανα και στο Διεθνές νομισματικό Ταμείο, εκφράζει το αυτονόητο.