ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση στη ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις

Ικανοποίηση στη ΝΔ για τις δημοσκοπήσεις

Εντυπωσιακό θεωρούν στη ΝΔ το προβάδισμα που φέρεται να έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB, παρά το γεγονός πως οι 140 έδρες που μοιάζει να εξασφαλίζει, δεν της «χαρίζουν» την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Τα στοιχεία που ικανοποιούν το «γαλάζιο στρατόπεδο», είναι το προβάδισμα 13,6 μονάδων που εξασφαλίζει η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ αλλά και η προσωπική άνοδος του Αντώνη Σαμαρά που ανεβαίνει στη πρώτη θέση δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών με 20,1% έναντι 9% που συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και του 17,5% που συγκεντρώνει ο σημερινός μεταβατικός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώ επιλέγεται πλέον με μεγάλη διαφορά «καταλληλότερος πρωθυπουργός» συγκεντρώνοντας 22,2% έναντι 8,6% του Γιώργου Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ επιχειρεί να βάλει σε δεύτερο πλάνο το σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων, την στροφή προς την αριστερά αλλά και την επιλογή «κανένας», που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ενώ επιτελικά στελέχη προτιμούν να υπογραμμίζουν πως «οι καταγραφές αυτές σημειώνονται σε ένα περιβάλλον μεγάλης απαισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της χώρας, περιορίζοντας σημαντικά και τις προσδοκίες από την παρουσία της σημερινής μεταβατικής κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 55% απαντά ότι η απόδοση της μεταβατικής κυβέρνησης είναι χειρότερη ή το ίδιο κακή απ’ ότι προσδοκούσε, με μόνο το 24,5% να απαντά ότι είναι καλύτερη ή το ίδιο καλή με ό,τι προσδοκούσε, με αποτέλεσμα, μόνο το 32,5% να απαντά ότι η κυβέρνηση αυτή θα καταφέρει να ολοκληρώσει τους στόχους της αποστολής της».

Εκλογές σε δύο μήνες

«Η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή και μεταβατική, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Για να ολοκληρωθεί το “κούρεμα” του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους μας. Όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Και τέλος!», η κοφτή, ξεκάθαρη απάντηση του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, χθες από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, στην «προτροπή», όπως είπε, να παραταθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, επιμένοντας στη διεξαγωγή των εκλογών τον Φλεβάρη, θεωρώντας αυτές, «βαλβίδα ασφαλείας», προκειμένου να αποφευχθούν κοινωνικές εκρήξεις.

Στη ΝΔ, εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την παράταση του βίου του υπάρχοντος σχήματος καθώς βλέπει, όπως λένε, να βυθίζεται ενώ εκτιμούν πως η σταθερή στάση Σαμαρά για εκλογές τον Φεβρουάριο, βρίσκει σύμφωνη την κοινή γνώμη, αφού σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το σημερινό κυβερνητικό σχήμα αντιμετωπίζεται ως ειδικού σκοπού, συγκεκριμένης αποστολής και μικρής διάρκειας από τη μεγάλη πλειοψηφία του 69,9% έναντι μόλις του 23,2% που απάντησε ότι θα επιθυμούσε έναν ευρύτερο ρόλο και περισσότερο χρόνο παραμονής της στην εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση, τα αρμόδια όργανα διαβεβαιώνουν πως η στάση της ΝΔ δεν πρόκειται στο ελάχιστο να διαφοροποιηθεί και επικαλούνται δηλώσεις του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με τις οποίες, συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων δεν υπήρξε, επομένως είναι αδύνατον να παραταθεί, αφού στη Συγγρού, ό,τι υπογραφούν το τηρούν και δεν προτίθενται να υπονομεύσουν την κυβέρνηση συνεχίζοντας τη συζήτηση περί μακροημέρευσής της.