ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Το master plan της κυβέρνησης - Θωρακίζονται τα σύνορα - Κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο

Προσφυγικό: Το master plan της κυβέρνησης - Θωρακίζονται τα σύνορα - Κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο
INTIME NEWS

Στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου (master plan), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το πέρας της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος» γι' αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα», όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος στους δημοσιογράφους.

Τη διυπουργική σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα, Πέμπτη (05/09), ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας. Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, και του γενικού γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιο Κοντογεώργη. Πήραν μέρος γενικοί γραμματείς και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη σκιά της αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περίοδο Ιουνίου- Αυγούστου 2019 η αύξηση ανήλθε σε 114% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Μόνο τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις από ξηρά και θάλασσα ανήλθαν σε 7.055 και ο αριθμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος μετά την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Όπως επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, η επαφή των εκπροσώπων των υπουργείων θα είναι «μια συνεχής διαδικασία συντονισμού» και για το σκοπό αυτό ορίστηκαν συγκεκριμένα άτομα αναφοράς που θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία, προκειμένου να διαχειρίζονται όλα τα ζητήματα που θα προκύπτουν.

Για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη διυπουργική σύσκεψη θα υπάρξει αργότερα σήμερα αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο αναπληρωτής υπουργός στη δήλωσή του επανέλαβε πάντως ότι η πυξίδα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι «το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί και στην εξωτερική και στην εσωτερική του διάσταση με πολλή δουλειά και με γνώμονα και την προάσπιση των συμφερόντων των τοπικών κοινωνιών, με γνώμονα την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως την προάσπιση του πολύτιμου αγαθού της ασφάλειας, του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και της ασφάλειας της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η προετοιμασία των απαραίτητων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η ενίσχυση των δομών στα νησιά με περισσότερους γιατρούς, η επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους ως προς το προσφυγικό, η στενότερη συνεργασία με τη Frontex, η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και οι κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και σχολίασε ότι «διαπιστώθηκε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία η χαοτική κατάσταση που παρέλαβαν στο θέμα αυτό, την οποία διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση αυτή τη χαοτική κατάσταση θα την αλλάξει».

Εικόνες που κόβουν την ανάσα στην Μόρια - 149 μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου την Τετάρτη

Συνολικά 149 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, χθες, Τετάρτη, και μέχρι τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, 41 πέρασαν στη Μυτιλήνη, 41 στη Χίο και 67 στη Σάμο.

Σήμερα, Πέμπτη και μέχρι τις 15:00, στη Μυτιλήνη είχαν περάσει 87 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 41 είχαν περάσει στη Σάμο.

Σοκάρουν οι εικόνες από τον καταυλισμό των προσφύγων στη Μόρια. Η μεταφορά ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα που πραγματοποίησε η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν είναι αρκετή για να εκτονώσει την κατάσταση.

Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχώρησε προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που ξεπέρασε έφτασε τους 10.241 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης!

Από αυτούς, οι 4.500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού που είναι για 3.000 άτομα και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το ΚΥΤ, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ είναι η ανακοίνωση των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους «τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών».

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη Μόρια

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις με αιτήματα:

- Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ

- Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών

- Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας

- Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου του ΚΥΤ

- Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο των εργαζομένων.

Άγρια επεισόδια και πετροπόλεμος

Επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Δείτε το βίντεο:

Τα άγρια επεισόδια ξέσπασαν στο Κέντρο Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των μεταναστών, οι οποίοι συγκρούονταν σώμα με σώμα και πετούσαν πέτρες. Ειδικότερα τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά από διαμαρτυρίες ασυνόδευτών ανηλίκων.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ τα επεισόδια σημειώθηκαν στην τέντα των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων. Οι περίπου 300 ανήλικοι, που διαμένουν εκεί, διαμαρτύρονται και ζητούν την άμεση μετακίνησή τους από τη Μόρια.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έγινε και περιορισμένη χρήση χημικών.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη όλων των Δημάρχων Βορείου Αιγαίου, για τη διατύπωση κοινής διακηρύξεως και πολιτικής για την ασφυκτική πλέον κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά.

Καθιστική διαμαρτυρία

Να σημειωθεί ότι στις 3 Σεπτεμβρίου στη διακοπή της κυκλοφορίας της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα ανόδου προς τη Λαμία, από τον ανισόπεδο κόμβο Μαλακάσας έως και τον ανισόπεδο κόμβο Αυλώνα προχώρησαν πριν λίγο αστυνομικοί.

Δείτε το βίντεο:

Αφορμή στάθηκε η συγκέντρωση περίπου 200 μεταναστών, οι οποίοι πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία.

Δείτε την gallery:

Παρόμοια περιστατικά

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Αυγούστου 300 περίπου μετανάστες έκλεισαν τις γραμμές του τρένου στο ύψος της Μαλακάσας παρεμποδίζοντας τα δρομολόγια.

Υπενθυμίζεται επίσης πως ομάδα περίπου 100μεταναστών πραγματοποίησε μια ημέρα πριν καθιστική διαμαρτυρία στην αποβάθρα του Σταθμού Λαρίσης.

Νωρίτερα, η εν λόγω ομάδα είχε επιχειρήσει να επιβιβαστεί σε τρένο με προορισμό τη Χαλκίδα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Newsbomb.gr οι μετανάστες έκλεισαν τον δρόμο γιατί ζητούν φθηνότερο εισιτήριο για τις διαδρομές με το τρένο.

Γερμανικός Τύπος για μεταναστευτικό: Έρχεται δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά

«Στα ελληνικά νησιά φθάνουν και πάλι τόσοι πρόσφυγες όσοι το 2016. Στα πρόθυρα αποτυχίας η προσφυγική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας;», διερωτάται ηFrankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Νέα Προσφυγική κρίση με προαναγγελία». Η εφημερίδα σημειώνει: «Είναι πιθανότατα θέμα χρόνου έως ότου μεταφερθούν και πάλι πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Η τάση είναι σαφής: Ενώ τον Ιανουάριο πέρασαν στα ελληνικά νησιά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τον Ιούλιο ξεπέρασαν τις 5.600. Παρά την ύπαρξη της προσφυγικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας μια πτυχή της δεν λειτούργησε ποτέ. Η κυβέρνηση Τσίπρα ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει τις αναγκαίες δομές για να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των προσφύγων στους καταυλισμούς των νησιών».

Μεταφορές με πλοία όπως το Aqua Blue δείχνουν ότι η προσφυγική συμφωνία βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα αποτυχίας. Πρόκειται, όμως, για μια αποτυχία που θα μπορούσε να αποτραπεί, σημειώνει στο δημοσίευμά της η FAZ. «Η τήρηση της συμφωνίας από την Άγκυρα εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά και τα δισ. που λαμβάνει η Τουρκία από την Ε.Ε. Όσον αφορά την Ελλάδα είναι γνωστό εδώ και καιρό τι πρέπει να γίνει. Χρειάζονται υποδομές και η πολιτική βούληση έτσι ώστε οι Αρχές να αποφασίζουν πιο γρήγορα αν θα χορηγήσουν ή όχι άσυλο. Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση».

NZZ: «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά»

«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία 12.000 αιτούντες άσυλο», γράφει η Neue Zürcher Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά». Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί ότι οι λόγοι για την ενίσχυση των προσφυγικών ροών είναι ασαφείς. «Όλοι όμως γνωρίζουμε τις επιπτώσεις. Η άνοδος του αριθμού των προσφύγων σχετίζεται εν μέρει με τις πιέσεις που δέχονται οι περίπου 4 εκατομ. πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία. Λόγω της εντεινόμενης δυσαρέσκειας του τουρκικού πληθυσμού η Άγκυρα υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι, κυρίως, των Σύρων προσφύγων. Οι περισσότεροι πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα ωστόσο είναι Αφγανοί.

Δείτε το βίντεο:

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η άνοδος του αριθμού των προσφύγων έχει πολιτικό υπόβαθρο. Λέγεται μάλιστα ότι στη διένεξη με την Κύπρο με αφορμή τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα εντείνει συνεχώς την πίεση, γεγονός που αντανακλά και στην Ελλάδα καθώς και το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Και είναι αλήθεια εντυπωσιακό ότι αυτές οι προσφυγικές ροές περνούν απαρατήρητες από την τουρκική ακτοφυλακή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσφυγική συμφωνία αποτελεί μέσο πίεσης της Άγκυρας στην ΕΕ. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αποτρέπουν τούρκοι συνοριοφύλακες από μια μετάβαση στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία αθετεί συστηματικά τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από την προσφυγική συμφωνία με την Ε.Ε.».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες - ΣΟΚ: Ξεβράστηκε πλοίο - «φάντασμα» μετά από τρία χρόνια

Νέα δημοσκόπηση: Δείτε τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη

Σχετικές ειδήσεις