ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θολό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ

Θολό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ

Αλλαγή των συσχετισμών στα στρατόπεδα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει προκαλέσει η νέα πρόταση του Γ. Παπανδρέου για εσωκομματικές διαδικασίες το Μάρτιο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου έχει ταχθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, του οποίου η αρχική πρόταση πολύ μικρές αποκλίσεις είχε ως προς το χρόνο, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γ. Ραγκούσης αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που βρέθηκαν στην ίδια «ομπρέλα» με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, σύμφωνοι με την πρόταση Παπανδρέου εμφανίστηκαν η Λούκα Κατσέλη, ο Χρήστος Παπουτσής αλλά και ο Φίλιππος Πετσάλνικος.

Αντίθετος με την πρόταση, που καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τον προσωπικό του σχεδιασμό, εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που το επόμενο διάστημα θα πρέπει να λάβει απόφαση για το εάν θα κατέλθει ή όχι για υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παρότι οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τον κ. Βενιζέλο να ανακοινώνει μέχρι και την πρόθεσή του να μην τεθεί υποψήφιος, ο ίδιος τελικά αποφάσισε να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα, διευκρινίζοντας προς το Εθνικό Συμβούλιο ότι προτεραιότητά του είναι οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ε. Βενιζέλος παρέπεμψε για το διάστημα μετά την κατάρτιση της δανειακής σύμβασης, οπότε και θα κάνει «ταμείο», προσθέτοντας ότι στο ενδιάμεσο, ο ίδιος δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους «εσωτερικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, παρότι οι Α. Λοβέρδος, Α. Διαμαντοπούλου και Μ. Χρυσοχοΐδης συμφώνησαν με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, ο Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε άμεσα αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ τη διαφωνία του εξέφρασε και ο Γ. Κουτσούκος.

Την ίδια ώρα, η Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε ζήτημα ψηφοφορίας στη λήξη του Εθνικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι το κομματικό όργανο δεν είναι forum ανταλλαγής απόψεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Διαμαντοπούλου πρότεινε κατά την ομιλία της να εκλεγεί ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από την ΚΟ, αν υπάρξει αιφνίδια προσφυγή στις κάλπες. Από την πλευρά του, ο Φίλιππος Πετσάλνικος ζήτησε να μην θεωρείται η διαρχία ταμπού.