ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός για τις κινήσεις της Τουρκίας: Επιστολές Δένδια σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ - Επαφές με ΠτΔ

Συναγερμός για τις κινήσεις της Τουρκίας: Επιστολές Δένδια σε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ - Επαφές με ΠτΔ

Με την ελληνική διπλωματία να βρίσκεται επί ποδός, το υπουργείο Εξωτερικών ξεκινά σειρά παρεμβάσεων, αναδεικνύοντας την ακραία και παράνομη στάση της Τουρκίας, με στόχο να γίνει σαφής σε όλους του διεθνείς παράγοντες -ευρωπαϊκούς και μη- η προκλητικότητα της Άγκυρας που υποδαυλίζει την ένταση.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει ήδη πλήθος επαφών με χώρες της ΕΕ, αλλά και με χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και έχει ήδη αποσταλεί επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού.

Στην επιστολή του ο κ. Δένδιας ενημερώνει τον Αντόνιο Γκουτέρες για όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες σε βάρος της χώρας μας και πόσο ανησυχητικές είναι οι προκλήσεις της γειτονικής χώρας για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Παρόμοια επιστολή αναμένεται να αποσταλεί και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ το θέμα θα τεθεί επίσης και στην ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σε λίγες ημέρες.

Αυτός είναι ο πρώτος κύκλος παρεμβάσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αν η Τουρκία εντείνει τις απειλές της, τότε η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να απαντήσει και με άλλα μέσα που διαθέτει -πολιτικά και νομικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί βήμα-βήμα όλες τις κινήσεις της Τουρκίας και πόσο η ίδια ανεβάζει τους τόνους έναντι της χώρας μας.

Το υπουργείο Άμυνας συντονίζει τις κινήσεις του σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται προετοιμασμένη ανά πάσα στιγμή.

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μίλησε για τις εξελίξεις.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απρόβλεπτο και παράλογο γείτονα.

«Είμαστε σε εγρήγορση διαρκή, τίποτε δεν έχει τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντίδραση από ΕΕ

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου της για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στην περιοχή όπου υπάρχει ΑΟΖ στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας Κύπρου και Ελλάδας» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Περαιτέρω προκλήσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Η Τουρκία επιδιώκει να κάνει έρευνες ανατολικά της γραμμής Ρόδου - Κρήτης, δημοσιεύοντας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις αιτήσεις για σεισμικές έρευνες που κατέθεσε η κρατική τουρκική εταιρεία Πετρελαίων ΤΡΑΟ.

Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία των 90 ημερών, ώστε αν δεν ενδιαφερθεί κανείς άλλος, μετά το χρονικό διάστημα αυτό, θα προχωρήσουν μόνοι τους στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων μετά το καλοκαίρι.

Τον χάρτη για τις έρευνες υδρογονανθράκων έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία

Τριμερής τηλεδιάσκεψη υπουργών Εξωτερικών

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να υπάρξει τριμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιορδανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, κατά την τηλεδιάσκεψη, θα συζητηθεί ο περαιτέρω συντονισμός της τριμερούς συνεργασίας σε επιμέρους τομείς.

Όπως σημειώνεται, αναμένεται να εξετασθούν ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ, οι εξελίξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και οι δυνατότητες συνεργασίας ενόψει της άρσης των περιορισμών στις αεροπορικές μετακινήσεις.

Θα συζητηθούν, επίσης, το μεταναστευτικό, η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή αλλά και οι σχέσεις ΕΕ - Ιορδανίας.

Συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συναντηθούν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Σε μια στιγμή που η Τουρκία δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις και μετά την επίσκεψη της στη Θράκη τις προηγούμενες ημέρες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά αλλά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, γενικό γραμματέα του ΚΚΕ.

Ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί μαζί της στις 22 Μαΐου.

Κοινή θέση όλων η αντιμετώπισή της προκλητικότητας της Τουρκίας μέσα από μια κοινή εθνική στρατηγική.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να καθίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ένα τραπέζι διαλόγου για να χαραχθεί από κοινού η στρατηγική της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει να υπάρξει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτό θα αποφασιστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανάλογα με βαθμό προκλητικότητας της Άγκυρας.

Μέχρι στιγμής πάντως, και εκτός απροόπτου, το ενδεχόμενο αυτό δεν συζητείται.

Εκτός κι αν κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός προτείνει τη σύσκεψη κρίνοντας τη σπουδαιότητα των εξελίξεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.