ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχτούμε αυστηρούς όρους για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχτούμε αυστηρούς όρους για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να στηρίξει την επιστροφή της αυστηρής εποπτείας.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί αυστηρούς όρους για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης του κορωνοϊού στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω συνέντευξής του στους «Financial Times» -μια δήλωση που η οικονομική εφημερίδα ερμηνεύει ως «σημάδι» των δύσκολων διαπραγματεύσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στο ευρωπαϊκό μπλοκ για την ενίσχυση 750 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να στηρίξει την επιστροφή της αυστηρής και μη δημοφιλούς εποπτείας που είχε επιβληθεί στη χώρα τα προηγούμενα χρονιά από την «τρόικα» -αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Οι Έλληνες έχουν ωριμάσει πολύ» λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπληρώνει: «Και θέλουμε να κάνουμε τις δικές μας μεταρρυθμίσεις.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται στα σχέδια της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, πιέζοντας να οριστούν προϋποθέσεις για τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ώστε να διασφαλιστεί πως θα χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Μάλιστα, οι Financial Times αναφέρονται και στη διαφοροποίηση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία στηρίζει μεν το Ταμείο Ανάκαμψης ωστόσο θεωρεί πως τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μελλοντική διασφάλιση κάθε οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η εξάμηνη αξιολόγηση της οικονομικής απόδοσης που πραγματοποιήθηκε από την Κομισιόν είναι επαρκής.

«Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι επιπλέον αυστηροί όροι» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου θεωρούν κάτι τέτοιο «πολιτικά απαράδεκτο».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται και στην επιτυχή αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας, τονίζοντας πως «αρκετοί εξεπλάγησαν από την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, δεδομένης της παρ’ ολίγον οικονομικής της κατάρρευσής της πριν από πέντε χρόνια και τις μειώσεις δαπανών σε δημόσιες υπηρεσίες λόγω των διαδοχικών προγραμμάτων λιτότητας».

«Ήταν εμφανές σε κάποιο σημείο ότι έπρεπε να πάμε σε lockdown. Και η πολιτική μου απόφαση ήταν πως αυτό πρέπει να γίνει νωρίτερα και όχι αργότερα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εφημερίδα, που αναφέρει ότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει πως η ελληνική οικονομία έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα λόγω του κορωνοϊού.

Υπογραμμίζεται, μάλιστα, πως η Αθήνα πρέπει παράλληλα να αντιμετωπίσει την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, που το τελευταίο διάστημα έχει εξοργίσει τη χώρα μας με τα παράλογα αιτήματά της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τους χειρισμούς της στο προσφυγικό ζήτημα.

Στη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως το timing της «έκρηξης» του κορονοϊού ήταν μάλλον θετικό για την Ελλάδα, δεδομένου ότι το lockdown έγινε πριν από την καλοκαιρινή σεζόν.

Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα θα δεχτεί φέτος μόνο ένα μικρό ποσοστό των 33 εκατ. τουριστών που έφτασαν πέρσι στην Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση πως οι τουρίστες ανά τον κόσμο θα κάνουν την Ελλάδα «τοπ επιλογή τους» μόλις κατανοήσουν τις προετοιμασίες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την ασφάλειά τους.

Και ποιο είναι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκης για την οικονομίας;

«Έχουμε μια πολύ, πολύ επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα» απάντησε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως αυτή θα βασίζεται στην «πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση αλλά και την ενθάρρυνση επενδύσεων εν μέρει και μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Η οικονομική εφημερίδα αναφέρει, επίσης, πως ορισμένοι από τους πολιτικούς αντίπαλους του Κυριάκου Μητσοτάκη εντοπίζουν ορισμένα ανησυχητικά «σημάδια» -όπως για παράδειγμα ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και τις πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα για τη διερεύνηση υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος.

«Είμαστε πρωταθλητές στο να διασφαλίζουμε ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα τηρείται» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε πως παρότι η οικονομική κρίση του κορωνοϊού «φρέναρε» τα φιλόδοξα σχέδια για την αναβίωση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο βοήθησε τη χώρα να γυρίσει «σελίδα στον λαϊκισμό, της οποίας η Ελλάδα υπήρξε θύμα με την άνοδο του κ. Τσίπρα στην εξουσία το 2015».

«Από την κρίση ξαναγεννήθηκε η εμπιστοσύνη στην πολιτική, τους θεσμούς και τους τεχνοκράτες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως αυτό θα «νομιμοποιήσει την κυβέρνησή του ώστε να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά έως και 11.000 ευρώ