ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Στοίχημα και επαγρύπνηση της κυβέρνησης για την αγορά - Τι ισχύει για Γυμνάσια, Λύκεια

Κορονοϊός: Στοίχημα και επαγρύπνηση της κυβέρνησης για την αγορά - Τι ισχύει για Γυμνάσια, Λύκεια
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Μπορεί η κυβέρνηση να αποφάσισε κατόπιν της εισήγησης των ειδικών τη μερική επανεκκίνηση της αγοράς, ωστόσο παραμένει σε επαγρύπνηση.

Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τις τελευταίες ημέρες αποτελεί θετική εξέλιξη, που όμως δεν μπορεί να δημιουργήσει εφησυχασμό. Αυτό τονίζουν κυβερνητικές πηγές και αυτό διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός.

«Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός παρά τα αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη είναι σε πολύ καλύτερο θέση, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όλη η Ευρώπη είναι στο κόκκινο και οι μόνες δύο χώρες είναι που είναι «κίτρινες» και κάποιες περιφέρειες είναι «πράσινες», είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.

Και χθες τα κρούσματα εμφανίστηκαν αισθητά μειωμένα, συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, σύμφωνα με τους επιστήμονες να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα Η βασικότερη πηγή ανησυχίας είναι η Αττική που εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με την κατανομή των κρουσμάτων.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοιό η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου το 1/3 των κρουσμάτων βρίσκεται στην Αττική κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Σημείωσε, δε, ότι τους λοιμωξιολόγους προβληματίζει περισσότερο η Δυτική Αττική.

Βεβαίως μεγάλο στοίχημα για την εξέλιξη της πανδημίας είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away και click in shop. Οι ειδικοί θα αξιολογούν εξονυχιστικά τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη Δευτέρα για να διαπιστώσουν κατά πόσο η επανεκκίνηση μέρους της οικονομικής δραστηριότητας ενδεχομένως να οδηγήσει σε έξαρση του ιικού φορτίου.

Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα σε κάποια περιοχή και παρατηρηθεί συνωστισμός ή άλλα προβλήματα, θα υπάρξει «πισωγύρισμα» στο πλαίσιο των μέτρων για τη λειτουργία της αγοράς.

Για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών.

Αναφορικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτική της συνέντευξη επεσήμανε πως δεν υπάρχει ακόμα καμία υπόδειξη για άνοιγμα των λυκείων.

Αναφορικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο για άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, η κ. Κεραμέως επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σχετική πρόταση στο τραπέζι και εξήγησε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για να γίνει αυτό, όπως η παρουσία των καθηγητών στις τάξεις.

Παρόλο που η μέριμνα του υπουργείου είναι να ανοίξει το συντομότερο αφού οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι ειδικοί θα αποφασίσουν πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.