ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακλόγλου: Εξετάζεται να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοΪό

Τσακλόγλου: Εξετάζεται να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοΪό
InTime

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, υποστήριξε πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό.

Ο κ. Τσακλόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ, Γεωργίου Μουλκιώτη, με θέμα την «ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά των εργαζομένων της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και ένταξη της νόσου Covid-19 στον Εθνικό κατάλογο επαγγελματικών ασθενειών», από το βήμα της Βουλής άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο.

Όπως ανέφερε, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζόμενων έτσι ώστε να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από τον φονικό ιό. Ο υφυπουργός υποστήριξε πως η αναγνώριση του κινδύνου θα γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις «δηλαδή αυτό να έχει συμβεί στη διάρκεια της εργασίας τους». Όπως σημείωσε: «Το καλοκαίρι είδαμε ομάδες υγειονομικών, δυστυχώς, δεν τήρησαν πρωτόκολλα και είχαμε αρνητικότατες συνέπειες αργότερα. Αυτό δεν είναι εργατικό ατύχημα. Εργατικό ατύχημα είναι κάτι το οποίο παθαίνεις κατά την ώρα άσκησης της εργασίας σου».

Από την πλευρά του, ο κ. Μουλκιώτης, υπενθύμισε πως το ΚΙΝΑΛ από την αρχή της πανδημίας είχε καταθέσει πρόταση για να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μάλιστα ανέφερε χώρες της ΕΕ αλλά και άλλες χώρες όπως ο Καναδάς και η Νότιο Αφρική, που προχώρησαν στην αναγνώριση του κορονοϊού ως επαγγελματικής ασθένειας για τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

Όπως πρόσθεσε, στη χώρα μας δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα στοιχεία για την αναφορά και την καταγραφή περιστατικών κορονοϊού σε χώρους εργασίας, ούτε ως εργατικά ατυχήματα ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες, παρά το γεγονός ότι από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη από την Eurostat.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 320 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 19 νεκροί σε 24 ώρες, στους 322 οι διασωληνωμένοι