ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνθημα πολιτικής ανυπακοής ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιδημοκρατικές πρακτικές

Σύνθημα πολιτικής ανυπακοής ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιδημοκρατικές πρακτικές
ΙΝΤΙΜΕ

Στην κορυφή της ατζέντας του τοποθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα θέματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, καθώς θεωρεί ότι βρίσκονται σε «κίνδυνο» από τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, την οποία και κατηγορεί ανοιχτά πλέον ότι «εργαλειοποιεί» την πανδημία για να επιβάλλει χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις την δική της, υπερσυντηρητική ατζέντα.

«Από τις σκέψεις, πέρασαν πλέον στην πράξη. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την πανδημία, προσπαθεί να ξεδιπλώσει ολόκληρη την αντιλαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης του». Με αυτά τα λόγια σχολίασε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στο Newsbomb.gr. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεδομένα ετοιμάζεται για την επερχόμενη κοινωνική σύγκρουση και αυτός είναι και ο λόγος που «θωρακίζεται» με μια σειρά από «αντιδημοκρατικές» -όπως τις χαρακτηρίζουν- κινήσεις.

«Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να παίζει με τη φωτιά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο δημοκρατικές ελευθερίες και θεμελιώδεις κανόνες του σύγχρονου κράτους δικαίου. Και πρωτίστως να αντιληφθεί ότι πρωτίστως η ίδια έχει την υποχρέωση τήρησης του Συντάγματος», δήλωσε χθες μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης συναθροίσεων ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε μία τοποθέτηση που συνοψίζει τις σκέψεις που επικρατούν στην Κουμουνδούρου.

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία που έχει παρουσιαστεί, όπως και αυτό για τις εργασιακές σχέσεις που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας, αποτελούν για τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Δίπλα σε αυτά προσθέτουν και τον νέο πτωχευτικό κώδικα -παρ’ όλο που βρίσκεται σε αναστολή-, αλλά και την συνολική πολιτική που έχει ακολουθήσει στην υγεία και την οικονομία.

Όλα τα παραπάνω, λένε, έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν εν μέσω σκληρού lockdown. Προσθέτουν, επίσης, πως για να «δέσει το γλυκό» και για να είναι βέβαιοι πως θα «φιμώσουν» όσους αντιδρούν, επέλεξαν να επιβάλλουν και την απαγόρευση των συναθροίσεων. Εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο, το Μαξίμου βάζει απέναντί του την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς. Επίσης, καταλογίζουν στην κυβέρνηση πως καταστρατηγεί το ψήφισμα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συνέστησε εν μέσω πανδημίας και καραντίνας να είναι οι κυβερνήσεις φειδωλές ως προς το τι νομοθετούν και να μην εισάγουν νομοθετήματα τα οποία παραβιάζουν ατομικές ελευθερίες.

Σε αντίθεση με το παραπάνω ψήφισμα, υποστηρίζουν πως η Νέα Δημοκρατία, απροκάλυπτα, βρίσκοντας ως ευκαιρία την πανδημία περνά πολλά αντιδραστικά νομοσχέδια «με την κοινωνία σε καραντίνα και μέσα στη Βουλή με κλειστές πόρτες, ξηλώνει με ταχύτατο νομοθετικό έργο όλο το πλέγμα με τις δημοκρατικές κατακτήσεις και κάθε δημόσιο αγαθό, την παιδεία την υγεία τις ανεξάρτητες αρχές». Με απλά λόγια, υποστηρίζουν ότι γκρεμίζεται ό,τι έχει χτιστεί σε αυτή τη χώρα στην περίοδο της μεταπολίτευσης.

Από την δική τους πλευρά, στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά απέναντι στις παραπάνω κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Όχι μόνο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και στο κοινωνικό πεδίο, αναζητώντας ήδη «συμμαχίες» στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, προκειμένου να σπάσουν στην πράξη οι κυβερνητικές απαγορεύσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.