ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα αναστήσουμε όσα χάσαμε από τις φωτιές - Το 112 απέδειξε την αξία του

Μητσοτάκης: Θα αναστήσουμε όσα χάσαμε από τις φωτιές - Το 112 απέδειξε την αξία του

Στην διαχείριση των φετινών πυρκαγιών, στα μέτρα για τους πυρόπληκτους και σε όσα πρέπει να αλλάξουν στον τομέα της δασοπροστασίας αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με αναφορά σε όλους όσοι συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη με τις πυρκαγιές ή που είναι σε επιφυλακή αλλά και με τη δέσμευση ότι όλα όσα χάθηκαν «θα τα αναστήσουμε» ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη βουλή για τη διαχείριση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων πυρκαγιών η σκέψη όλων μας στρέφεται σε εκείνους και εκείνες που ακόμα μάχονται ή είναι σε επιφυλακή στην πρώτη γραμμή, στην πολιτική προστασία, στην πυροσβεστική, στον στρατό, στην αστυνομία, στους εθελοντές παντού στη χώρα. Στις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα αποτυπώνεται η αφοσίωσή τους και στα όσα χάσαμε όλα όσα καλούμαστε να αναστήσουμε και θα τα αναστήσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Τα τέσσερα ερωτήματα

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε 4 ερωτήματα. «Ερώτημα πρώτο είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε για τις πυρκαγιές; Ερώτημα δεύτερο, τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος στη μάχη με τις φλόγες; Ερώτημα τρίτο πώς θα στηριχθούν από δω και στο εξής οι τοπικές κοινωνίες και οι πληγέντες από τις πυρκαγιές και ερώτημα τέταρτο και πιο ουσιαστικό με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

Σχετικά με την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «καταφέραμε να μην θρηνήσουμε θύματα αν και χάσαμε τον Βασίλη, τον ηρωικό εθελοντή. Όμως καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιάς θα μας έκανε να περιμένουμε, αλλά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου, λίγο παραπάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα πρασίνου. Αυτό είναι το κόστος της περιβαλλοντικές αλλαγής, που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα που επηρέας ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θυμίζω ότι δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και η Τουρκία, η Ιταλία. Όμως το φετινό καλοκαίρι κατέστησε πιο δύσκολη την διαχείριση λέω λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που μετέτρεψε τα δάση σε πυριταποθήκες».

Το 112 έδειξε την αξία του

Αναφερόμενος στην πολιτική προστασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμισε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά πράγματα στον τομέα αυτό. «Ενεργοποιήθηκε το 112, το οποίο απέδειξε την αξία του, η πυροσβεστική ενισχύθηκε και πριν την αντιπυρική περίοδο με νέα στελέχη και νέα οχήματα και με εναέρια μέσα για τα οποία τόση συζήτηση έγινε, συγκεκριμένα με 74 ελατήρια μέσα, 69 εμπλεκόμενα συν 5 τα οποία είναι ιδιοκτησία του πυροσβεστικού σώματος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Τον αν ήταν αρκετά ή όχι είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω αλλά δεν μπορεί να συζητήσει κανείς αν η χώρα είχε προνοήσει να εξοπλιστεί με περισσότερη ενέργεια μέσα κάποια εκ των οποίων μάλιστα δοκιμάστηκαν και για πρώτη φορά» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι καθαρίστηκαν αρκετές περιοχές και επικίνδυνα σημεία.

«Φέτος το καλοκαίρι και είχαμε να αντιμετωπίσουμε 1270 πυρκαγιές, περίπου 60 την ημέρα. Υπήρχαν εσωτερικές στρόβιλοι της φωτιάς που την αναπαρήγαγαν με αποτέλεσμα οι φλόγες να σβήνουν πολύ πιο δύσκολα ακόμα και όταν δέχονταν ριπές νερού από τα αεροσκάφη. Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας ήταν η τελευταία φωτιά την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στα Βίλια. Κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός του κράτους, συμμετείχαν και δυνάμεις από το εξωτερικό και παρόλα αυτά χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να περιοριστεί η φωτιά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ζήτησε αν κάποιος πιστεύει ότι έγιναν λάθος χειρισμοί να τους υποδείξει.

«Αυτή η πυροσβεστική κατάφερε και έλεγξε από τη γέννηση τους την συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών. Δυστυχώς κάποιες ξέφυγαν και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα να πρέπει να διαχειριζόμαστε τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία της χώρας, μία ένταση ενός φαινομένου που ξεπέρασε πολλά από τα οχυρά μας. Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές, αυτή η προετοιμασία δεν ήταν εμφανής αρκετή για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ένταση αυτού του φαινομένου» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Το προβλημα της Βαρυμπόμπης

Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε σύμφωνα με όσα είπε, από την αναζωπύρωση της φωτιάς της Βαρυμπόμπης. «Όσους καθαρισμούς και αν κάνει κανείς, όσα εναέρια μέσα κι αν έχει κανείς στη διάθεση του είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς ειδικά σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε εάν δεν καταφέρει να την σβήσει κάνεις στην αρχή. Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη αποδεικνύει ακριβώς του λόγου το αληθές. Για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί επί δύο μήνες, επί δύο μήνες δούλευαν υλοτόμοι για να απομακρύνουν κλαδιά και κορμούς από τη Μήδεια» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι θα δοθούν 300 εκατομμύρια ευρώ για καθαρισμούς και για την πρόληψη και αποτροπή των πυρκαγιών.

Νέα αεροσκάφη και αλλαγές στα δασαρχεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε, επίσης, την αγορά νέων αεροσκαφών και την ενοικίαση περισσότερων ενώ ανακοίνωσε ότι τα δασαρχεία θα υπάγονται πλέον στο υπουργείο περιβάλλοντος. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας που θα εκπαιδευτεί ειδικά στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Όσον αφορά τα δασαρχεία εξήγησε ότι «αυτό θα μας επιστρέψει θα μας επιτρέψει να συνεργαστεί καλύτερα το δασαρχείο με την πολιτική προστασία έτσι ώστε οι δύο αυτοί οι πυλώνες δασική υπηρεσία και πολιτική προστασία να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά και κατά τη διάρκεια της κατασκευής της πυρκαγιάς αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της περιόδου που δεν υπάρχουν φωτιές, εκεί που χρειάζεται να γίνονται σημαντικές προληπτικές παρεμβάσεις μέσα στα δάση».

Την ίδια ώρα, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα προκειμένου να αποκτήσει ο στόλος της χώρας νέα αεροσκάφη αλλά και να μισθώσει περισσότερα. «Θα συσταθεί και νέα μονάδα η οποία θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες, θα πρέπει να εκπαιδευτεί καλύτερα, να δρα μέσα στις ειδικές συνθήκες του δάσους. Η αλήθεια είναι ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική έγινε το 1998 επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια στην πυροσβεστική να εξοικειωθεί με αυτή την νέα της αποστολή».

H συγγνώμη και ο απολογισμός

«Η δημόσια συγγνώμη μου ήταν μια πολιτική, ηθική στάση. Ήταν ένα κάλεσμα να διδαχθούμε πως από μια αρνητική εμπειρία μπορούμε να διδαχθούμε για να γίνουμε καλύτεροι» είπε ο πρωθυπουργός και προχώρησε στην ανακοίνωση των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων.

«Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10,5 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε πάρα πολλές περιοχές έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 2.000 αυτοψίες και επανέλεγχοι σε σπίτια και χώρους. Μάλιστα, ήδη στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έχουν ήδη κατατεθεί περισσότερες από 1.000 αιτήσεις, ενώ η πρώτη ενίσχυση θα φτάνει τα 20.000 €.

«Υπάρχει ειδική πρόνοια αποζημιώσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους μελισσοπαραγωγούς και τους ρητινοπαραγωγούς. Καταρτίζεται ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης για να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους. Αντίστοιχο πρόγραμμα θα ακολουθήσει για την Ηλεία. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές οι οποίες θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από μία διαφανή και εύκολη διαδικασία, μέσω της ιστοσελίδας e-dorees.gov.gr, οι δωρεές ιδιωτών και επιχειρήσεων ιδρυμάτων θα συνδέονται με τις ανάγκες του Δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματα του και με τον νέο θεσμό του αναδόχου, ένας ενδιαφερόμενος ιδιώτης, ένα ίδρυμα θα μπορεί ο ίδιος αναλαμβάνει όχι απλά την μελέτη αλλά και τα έργα αποκατάστασης μίας έκτασης πάντα υπό την εποπτεία του αρμόδια αρχή και να την αποδίδει μετά στην πολιτεία».

Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση. «Αναγνωρίσαμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης επιβάλλει να τα αλλάξουμε όλα. Τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, τον τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια μας, που παράγουμε ενέργεια» είπε και συμπλήρωσε ότι η συζήτηση για τον κλιματικό νόμο στο άμεσο μέλλον θα είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυφάδα: Το μοντέλο, η κοκαΐνη, το κινητό και οι... vip πελάτες