ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η φθινοπωρινή κοινοβουλευτική αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – Γιατί ο Τσίπρας επενδύει στη Βουλή

Αλέξης Τσίπρας
Έτοιμος για κοινοβουλευτικές συγκρούσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
INTIME / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το πολιτικό παιχνίδι στη Βουλή έχει μεταφέρει το τελευταίο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πιέσει με αυτό τον τρόπο τη κυβέρνηση και προσωπικά τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιδιώκοντας τη προσωπική σύγκρουση μαζί του στα μεγάλα θέματα, καθώς θεωρεί ότι υπερτερεί έναντι του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο πεδίο.

Υπάρχει, όμως, και ένας εξίσου σημαντικός λόγος που επιλέγει με τέτοια συχνότητα να πηγαίνει στη Βουλή. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να ελέγξει την «ανεξέλεγκτη» -όπως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη χαρακτηρίζουν- κυβέρνηση, η οποία ,κατά τη Κουμουνδούρου, αρνείται κάθε δημόσιο έλεγχο.

Τις ημέρες που ακολουθούν, θα υπάρξουν δύο κοινοβουλευτικές συγκρούσεις στη Βουλή, μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα. Και οι δύο μετά από παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Η πρώτη, την Παρασκευή, αφορά την απάντηση που θα δώσει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, με αιχμή την «προκλητική αύξηση του κόστους».

Το ζήτημα αυτό, έχει κατά τη Κουμουνδούρου έντονη «οσμή» σκανδάλου. Είναι ένα θέμα που άλλωστε γνωρίζει καλά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η συζήτηση για την αναβάθμιση της βάσης είχε ξεκινήσει επί της δικής του κυβερνήσεως. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι πολλαπλάσιο από το δικό τους σχέδιο. Και γι αυτό θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Η δεύτερη κοινοβουλευτική σύγκρουση, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και αφορά στη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση την οποία είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει «ατολμία» να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα.

Και στις δύο περιπτώσεις, πρωταγωνιστής από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο αρχηγός του. Πέραν του θεσμικού, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει της κοινοβουλευτικές συγκρούσεις, γιατί στο επιτελείο του εκτιμούν ότι υπερέχει ξεκάθαρα στις δημόσιες συζητήσεις έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, «τις επιδιώκει και γιατί κερδίζουν μεγαλύτερο κομμάτι τηλεοπτικού χρόνου, από όσο του αφιερώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στα δελτία ειδήσεων τους», υπογραμμίζουν στενοί του συνεργάτες, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα κανάλια τον αρχηγός τους.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι υπάρχει ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος που επιζητά κοινοβουλευτικές απαντήσεις στο ανώτατο επίπεδο. Αυτός δεν είναι άλλος, παρά η άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει στον δημόσιο έλεγχο. Όπως είπαν στο Newsbomb.gr άνθρωποι από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, «η κυβέρνηση είναι παντελώς ανεξέλεγκτη».

Όταν βρίσκεται εκτεθειμένη με θέματα που έχουν αναδείξει Μέσα Ενημέρωσης, αντιδρά σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Το έκανε με τα πρόσφατα ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις παρακολουθήσεις πολιτών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ. «Όπως κάνει με το “πάρτι” των απευθείας αναθέσεων, την τραγωδία που βιώνει η χώρα μας από τη πανδημία, την ακρίβεια και γενικά σε όλες τις υποθέσεις που υπάρχει οσμή σκανδάλου», συνέχισαν οι ίδιες πηγές.

Είναι σαφές πως η πρόθεση των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιμείνουν στο ασφυκτικό κοινοβουλευτικό πρέσινγκ προς τη κυβέρνηση. Και όχι μόνο σε επίπεδο Τσίπρα-Μητσοτάκη, αλλά και τομεαρχών-υπουργών, όπως φάνηκε από την κατάθεση ερώτησης του Χρήστου Σπίρτζη προς τον Τάκη Θεοδωρικάκο, με αφορμή την υπόθεση της ΕΥΠ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έξαλλος ο Γκλέτσος στο Περιφερειακό: «Φεύγουν τα εκατομμύρια όπου γουστάρετε και ο κόσμος πεινάει»

Βόλος: Κατέρρευσε ο δικηγόρος μπροστά στους αστυνομικούς - Ένα φλιτζάνι τσάι πρόδωσε τον δολοφόνο

Άγριο έγκλημα στην Ιταλία: Δολοφόνησε το παιδί του αφού δραπέτευσε από νοσοκομείο