ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΥΠ, ο Φουρθιώτης και η κλήτευση Πολάκη - Ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για τα επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια

ΣΥΡΙΖΑ
In Τime

Τη βαθιά τους ανησυχία για τη δράση της ΕΥΠ και το «φακέλωμα» πολιτών από την υπηρεσία που υπάγεται κατευθείαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, εκφράζουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τους θεσμούς.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με τη κλήση του Παύλου Πολάκη από την Κρατική Ασφάλεια, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «αντιδημοκρατικό κατήφορο Μητσοτάκη».

«Επιστροφή στις εποχές χαφιέδων»

Το ρεπορτάζ της «Εφημερίδα των Συντακτών» για το «φακέλωμα» πολιτών, σήμανε «συναγερμό» στη Κουμουνδούρου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξηγήσεις από τη κυβέρνηση για το περιεχόμενο του συγκεκριμένου ρεπορτάζ. Μάλιστα, ο Χρήστος Σπίρτζης, προχώρησε σε μία πολύ σκληρή τοποθέτηση, μίλησε «για πλήρη απομείωση στοιχειωδών δημοκρατικών κανόνων».

Μάλιστα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι το κόμμα του δεν θα αφήσει αυτή την υπόθεση εύκολα, προαναγγέλλοντας εκτός της κοινοβουλευτικής παρέμβασης, ακόμα και προσφυγή στη Δικαιοσύνη, συμπληρώνοντας πως «δεν θα σας επιτρέψουμε να επιστρέψετε την Ελλάδα, στις μαύρες εποχές του φακελώματος και των χαφιέδων».

Πέραν του δημοσιεύματος της «ΕΦΣΥΝ» που έδωσε την ευκαιρία στη Κουμουνδούρου να επιτεθεί στη κυβέρνηση, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν στην ΕΥΠ. Όπως είπε στο Newsbomb.gr στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, οι πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά τους για τη δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, συνολικά, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά – χωρίς, πάντως, να θελήσει να πει περισσότερα.

Όπως είναι λογικό, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει τα πυρά του προς τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και προς τον εκλεκτό του για την ηγεσία της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, τον οποίο χαρακτηρίζει «αχυράνθρωπο για τις βρώμικες δουλειές».

Από τη Κουμουνδούρου, μιλάνε ανοιχτά, πλέον, για ένα «καθεστώς Μητσοτάκη», που κατά τα λεγόμενα τους φαίνεται ότι ακουμπάει το σύνολο της δημόσιας ζωής.

Ο Φουρθιώτης

Σαν να μην έφτανε το θέμα της ΕΥΠ, την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η πρωτοφανής κίνηση των δικαστικών αρχών να καλέσουν για ανωμοτί κατάθεση τον Παύλο Πολάκη, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη εις βάρος του.

Όλα αυτά, χωρίς να έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία για υποθέσεις που αφορούν βουλευτές, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη, η οποία και κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η έρευνα σε βάρος του Παύλου Πολάκη διεξάγεται από το τμήμα εκείνο της Ασφάλειας που υποτίθεται πως είναι υπεύθυνο για τη «Προστασία του Πολιτεύματος», γεννάει τεράστια ερωτηματικά, ως προς τη σκοπιμότητα της.

«Η «εκ παραδρομής» παραβίαση θεμελιώδους διάταξης του Συντάγματος, που και ένας πρωτοετής φοιτητής οφείλει να γνωρίζει, σχετικά με την βουλευτική ασυλία, γεννά βαθύτατο προβληματισμό αλλά και εύλογα ερωτήματα.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αυτονόητα και άμεσα θα διεξάγει έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει υπό ποιες συνθήκες ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έπραξε κάτι το πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά χρονικά», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, η «συγνώμη» των δικαστικών αρχών δεν ικανοποίησε καθόλου τη Κουμουνδούρου, με αρκετούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να θέτουν ξανά το ερώτημα «ποιους και από που τους κρατάει ο Φουρθιώτης», λίγες μόλις ώρες μετά τις αιχμές που άφησε στη Βουλή ο αρχηγός τους για τις φημολογούμενες σχέσεις του τηλεπαρουσιαστή με τον Γιώργο Γεραπετρίτη – κάτι που προκάλεσε την έκρηξη και την απάντηση σε ιδιαίτερα έντονο ύφος του υπουργού Επικρατείας.

Παιχνίδια με τους θεσμούς

Τα δύο αυτά περιστατικά, οι καταγγελίες για «φακέλωμα» πολιτών από την ΕΥΠ και το «λάθος» με την κλήτευση Πολάκη, έχουν προκαλέσει βαθύτατη ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνουν από τη Κουμουνδούρου, είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση παίζει επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια.

Όπως υποστήριξε ο Χρήστος Σπίρτζης, «αποδεικνύεται ότι το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη αποτελεί το σύγχρονο εφιάλτη μιας σκληρής δεξιάς που κυβερνά τον τόπο, δυόμισι χρόνια, με πλήρη απομείωση στοιχειωδών δημοκρατικών κανόνων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι απαγορεύεται να πωλούν τα σούπερ μάρκετ από το Σαββατοκύριακο

Η υποχρεωτική τρίτη δόση, η λήξη του πιστοποιητικού και οι... καμπάνες που ηχούν στο Μαξίμου

Τρίκαλα: Ανατριχίλα στο πανελλήνιο με την υπόθεση ασέλγειας σε 4χρονη από τον αστυνομικό πατέρα της