ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης λέει ότι η ακρίβεια είναι προσωρινή, όπως έλεγε ότι νίκησε την πανδημία

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης λέει ότι η ακρίβεια είναι προσωρινή, όπως έλεγε ότι νίκησε την πανδημία
Νέο κύκλο επίθεσης σε βάρος του πρωθυπουργού
ΙΝΤΙΜΕ

Νέο κύκλο επίθεσης σε βάρος του πρωθυπουργού και των ανεπαρκών -κατά τη γνώμη του- μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «αρνητή της πραγματικότητας».

«Ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη η ανησυχία του μέσου πολίτη που παρακολουθεί, που βλέπει την ακρίβεια να τον πνίγει, στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, μεγάλωσε. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αρνητής της πραγματικότητας. Λέει τα ίδια που έλεγε και για την πανδημία, ότι νικήσαμε, ότι πάμε στο τελευταίο μίλι, ότι η ακρίβεια θα είναι προσωρινή», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπλήρωσε πως η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, προεξοφλεί ότι το πρόβλημα της ακρίβειας ήρθε για να μείνει και ότι η άνοδος στις τιμές της ενέργειας θα διαρκέσουν περισσότερο από την πανδημία.

Ακολούθως, άνοιξε τη βεντάλια της αντιπαράθεσης, υπογραμμίζοντας πως στο Προσχέδιο του προϋπολογισμού οι προβλεπόμενες δαπάνες για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την ακρίβεια είναι μηδέν και πως το φαινόμενο αφορά στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, κάτι που πονάει τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις φοροαπαλλαγές που ο πρωθυπουργός απαρίθμησε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι της κάνει «με ξένα κόλλυβα, τα 37 δισ. που αφήσαμε εμείς και αφορούν κυρίως στα υψηλά εισοδήματα».

Συνέχισε, διερωτώμενος πως εάν η οικονομία καλπάζει γιατί η κυβέρνηση δεν στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Γιατί ο κ. Σκυλακάκης παγώνει πληρωμές ΕΣΠΑ; Γιατί πέσατε τόσο έξω στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης; Λέγατε ότι το 2021 θα έχουμε απορροφητικότητα 2,6 δισ. Στο μεσοπρόθεσμο είπατε ότι τελικά θα έχουμε 1,6 δισ. Τελικά, θα έχουμε μετά βίας 150 εκατ. ευρώ».

Επανέλαβε, επίσης, τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τη μείωση του ΕΦΚ στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, το πάγωμα στο σύνολο των αγροτών. «Αφού η οικονομία καλπάζει γιατί δεν τα εφαρμόζετε;», αναρωτήθηκε, ξανά.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ένα μέσο νοικοκυριό, αν εφαρμοζόταν αυτό που εφαρμόστηκε στην Ισπανία και πρότεινε το κόμμα του με τροπολογία για τη μείωση του ΕΦΚ, το οποίο απορρίφθηκε από τη κυβέρνηση, θα πλήρωνε τουλάχιστον 300 ευρώ λιγότερα. Με την τροπολογία αυτή για την αμόλυβδη, θα πλήρωνε τουλάχιστον 25 ευρώ λιγότερα σε κάθε γέμισμα, 100 ευρώ το μήνα. «Η μεσαία τάξη σήμερα πληρώνει το μάρμαρο, δεν βρίσκεται στους ευνοημένους», υποστήριξε με νόημα.

«Θα έχουμε γενικευμένη τάση αυξήσεων και εσείς παριστάνετε ότι δεν τρέχει τίποτα. Ανησυχώ για την ανεπάρκειά σας, γιατί είστε αρνητής της πραγματικότητας. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία, η εικόνα», ανέφερε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έπρεπε να κάνει ουσιαστικότερη παρέμβαση απέναντι στα καρτέλ. «Δεν μπορεί 3 μήνες μετά την κορύφωση αυξήσεων στις τιμές, να συστήνει ομάδες εργασίας για να δει τι συμβαίνει με τα τιμολόγια του ρεύματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είπατε για την αξία της μετοχής της ΔΕΗ τότε και σήμερα. Οι καταναλωτές που πληρώνουν σήμερα αυξημένους λογαριασμούς παίρνουν μέρισμα για να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς; Αφού τόσο ανεβαίνει η αξία της ΔΕΗ, γιατί πουλήσατε τελικά; Προκαλέσατε τεράστια ζημία στο δημόσιο συμφέρον», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα επιστρέψει στο θέμα και ότι η συζήτηση αυτή δεν τελειώνει εδώ, καθώς είναι πολύ κρίσιμη για το σήμερα και το αύριο της μέσης οικογένειας. «Όσο στη διακυβέρνηση του τόπου παραμένει μία κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που είναι εγκλωβισμένοι στις δεσμεύσεις τους με μεγάλα συμφέροντα, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα στον τόπο», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έχω ευθύνη ως σημερινός αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυριανός πρωθυπουργός, να είμαι εδώ και να καταγγέλλω στον ελληνικό λαό, που είναι ο τελικός κριτής. Και κοντοζυγώνει η ώρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Πώς θα μπαίνουν από σήμερα οι ανεμβολίαστοι σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία

Σοβαρό τροχαίο στα Σπάτα - Πέντε τραυματίες

Μητσοτάκης: Επίδομα 900 ευρώ σε υγειονομικούς, κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ