ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η ακρίβεια αναδεικνύει τη σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων

ΣΥΡΙΖΑ: Η ακρίβεια αναδεικνύει τη σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων
Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά όχι απλά υπάρχουν, αλλά είναι και πιο φανερές από ποτέ.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

«Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να πιστεύει στην παρέμβαση του κράτους που απεχθάνεστε, όχι manual νεοφιλελευθερισμού», ανέφερε, χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από τα μεγάλά προβλήματα που είχε να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του, ήταν το ότι εφάρμοσε πολιτικές «ξένες» όχι απλά για κόμμα της Αριστεράς, αλλά ακόμα και κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, καθώς τα μνημόνια έφεραν ξεκάθαρη φιλελεύθερη «σφραγίδα».

Αυτή η κατάσταση δημιούργησε δυσδιάκριτες διαχωριστικές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία και θόλωνε το μήνυμα της Κουμουνδούρου προς του πολίτες. Πλέον, όμως, ζούμε σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από το 2019. Αρχικά η πανδημία και στη συνέχεια η κρίση της ακρίβειας, αποδεικνύουν ότι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά όχι απλά υπάρχουν, αλλά είναι και πιο φανερές από ποτέ.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, που αναφέρουν ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έγινε φανερό ότι η σύγκρουση τους με τη Νέα Δημοκρατία και την κυβερνητική πολιτική, είναι στην πραγματικότητα η σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων.

Από τη μία πλευρά βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αγορές και την αυτορρύθμιση τους και από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας με ένα ισχυρό ανθρώπινο κράτος. «Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να πιστεύει στην παρέμβαση του κράτους που απεχθάνεστε, όχι manual νεοφιλελευθερισμού», ανέφερε, χθες, χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στην αλλαγή μοντέλου, και παραμένει προσκολλημένη στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της, τονίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνουν ότι δεν πιστεύει στην ισχυρή παρέμβαση του κράτους ως μόνη λύση για αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας.

Αντίθετα, λένε ότι οι πολίτες 6 μήνες τώρα πληρώνουν τις στους λογαριασμούς τους και στο σούπερ μάρκετ, τις «νεοφιλελεύθερες εμμονές του Κυριάκου Μητσοτάκη», ενώ ακόμα η ακρίβεια του πολέμου ακόμα δεν έχει έρθει.

«Είδαν επιτέλους το φως»

Υπενθυμίζουν ότι το κόμμα τους μιλάει για την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη εδώ και 4 μήνες, ενώ αναφέρουν πως πριν λίγες ημέρες, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «δεν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη στην Ελλάδα». «Τελικά ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε χθες πως τελικά υπάρχουν. Συμπτωματικά, μία μέρα μετά τη δημοσίευση του προσχεδίου της Συνόδου Κορυφής που καλούσε σε φορολόγηση των υπερκερδών», υπογράμμισαν πηγές της Κουμουνδούρου.

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στέκονται ιδιαίτερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει να κάνει με την αναφορά του πρωθυπουργού σε «συνεισφορά των εταιρειών από τα υπερκέρδη τους». Όπως υποστηρίζουν, αυτή η αόριστη αρχική αναφορά έγινε «φορολόγηση 90%» στη δευτερολογία του, αφού τον πίεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε, μάλιστα, αναδρομική ισχύ και να γίνει αυτό με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ και όχι τους ισολογισμούς που θα δημοσιευθούν.

Επίσης, καταγράφουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε ποτέ γιατί αρνείται τη μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ για καύσιμα και τρόφιμα που τόσες χώρες υιοθετούν, ενώ την ίδια ώρα εξαντλεί δημοσιονομικό χώρο σε 1,5 δις. για ιδιωτικοποίηση επικούρησης αντί για 13η σύνταξη και 6,6 δις. για απευθείας αναθέσεις. «Όλα στη ζωή είναι ζήτημα προτεραιοτήτων, αυτές είναι οι προτεραιότητες Μητσοτάκη», τονίζουν οι ίδιες κομματικές πηγές.

«Υπογράφει το πολιτικό του τέλος»

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ άκουσαν με ενδιαφέρον τις πολιτικές δεσμεύσεις που έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, οι οποίες αν τηρηθούν επιβεβαιώνουν το πολιτικό του τέλος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Σημειώνουν, ότι σε αντίθεση με τον σχεδιασμό του, αναγκάστηκε να δεσμευτεί πως:
- Δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Αν το κάνει όχι μόνο διαψεύδει τη δημοσκοπική του υπεροχή, αλλά επιβεβαιώνει και την κατάρρευσή του.
- Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας γιατί δήθεν κόπτεται για τη σταθερότητα.
- Δεν θα επιδιώξει κυβέρνηση από την επερχόμενη κάλπη της απλής αναλογικής, άρα αφενός δεν του βγαίνουν τα κουκιά, αφετέρου βάζει τη χώρα σε περιπέτειες εκβιάζοντας μονοκομματική ασυδοσία και τρίτον λέει στους ψηφοφόρους του πως δεν έχει σημασία η πρώτη κάλπη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής…

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «Ζούμε την κρίση Μητσοτάκη, όχι του πολέμου - Πάρτε πίσω τα κλεμμένα»