H ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΜΙΡΗ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό ροκ στην Επιτροπή Θεσμών και κατηγορίες για διαρροές και διαστρεβλώσεις

Σκληρό ροκ στην Επιτροπή Θεσμών και κατηγορίες για διαρροές και διαστρεβλώσεις
INTIME NEWS

Για ευτελισμό της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και για νοσηρό αφήγημα που κατασκεύασε η Κουμουνδούρου κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ – Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κάνει… ροντέο την επιτροπή, ενώ όπως υποστηρίζουν την ίδια αναστάτωση θα προκαλέσουν και στην Εξεταστική, όταν συσταθεί την επόμενη εβδομάδα

Στα κάγκελα είναι η κυβερνητική πλειοψηφία με τα όσα διημείφθησαν μέσα και έξω από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Μια διαρροή από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις: «Μετά τις ομολογίες Οικονόμου - Δεμίρη, ο Μητσοτάκης να πει ποιους άλλους πολιτικούς παρακολουθούσε - Τα «δεν ήξερα» και «φταίει ο ανιψιός μου» τελειώσανε», σχολίαζαν σημειώνοντας πως «μετά τη χθεσινή άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη».

Σε απανωτές ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, ο ίδιος φέρεται να απάντησε σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται».

«Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα “δεν ήξερα” και “φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος”, τελειώσανε. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι» καταλήγουν από την Κουμουνδούρου.

Σε σχόλιό της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, απαντώντας στις «διαρροές» από την Επιτροπή Θεσμών, τις οποίες στηλίτευσε με έντονο τρόπο και ο πρόεδρος της Βουλής κ.Τασούλας, επιτέθηκε με δριμύτητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σήμερα σε διπλό ατόπημα. Η αγωνία του να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως αυτή της ακρόασης του πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με διαρροές από τη συνεδρίαση. Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του, ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα. Το δεύτερο σοβαρό ατόπημα είναι ότι, προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του, διαστρεβλώνει την απάντηση του διοικητή της ΕΥΠ, καθώς ούτε η απάντησή του ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Η κυβέρνηση μάλιστα έχει εκφράσει επί του θέματος σαφή θέση. Η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενέκρινε τον Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέο διοικητή της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης είναι αποφασισμένη να διορθώσει παθογένειες και διαχρονικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να τη σταματήσουν κανενός είδους ''πολακισμοί''», αναφέρει η ΝΔ υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για την ουσία των παρακολουθήσεων, αλλά μόνο για την ακραία πόλωση. Παράλληλα στη ΝΔ εκτιμούν ότι αντίστοιχο επικοινωνιακό σόου με διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας και με «πολακισμούς» θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και όταν συσταθεί η πολύκροτη Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι η Κουμουνδούρου κινείται στην στρατηγική του μαοϊκού δόγματος: «Μεγάλη αναστάτωση, υπέροχη κατάσταση».

Οργισμένη αντίδραση και από Τασούλα

Την απόλυτη αποδοκιμασία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα προκάλεσαν οι διαρροές από τη συνεδρίαση που είδαν το φως της δημοσιότητας σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής εξέδωσε και ανακοίνωση εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του και κάνοντας λόγο για επιλεκτικές διαρροές που μετέτρεψαν σε «σουρωτήρι» την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου εγκρίθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλη Δεμίρη.

Η απαράδεκτη -σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής- διαρροή σε συγκεκριμένο μέσο αποσπασματικών φράσεων του κ Δεμίρη και μάλιστα την ώρα που διεξάγονταν η συνεδρίαση της επιτροπής κεκλεισμένων των θυρών προκάλεσε την οργή του Κώστα Τασούλα που ζήτησε από τα κόμματα να «περιφρουρήσουν» την κοινοβουλευτική διαδικασία και «να τηρήσουν υπεύθυνη στάση».

Μάλιστα ο Κ. Τασούλας καταδίκασε με τον πιο σαφή τρόπο αυτή την πρακτική, προειδοποιώντας ότι αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε μια διαδικασία που a priori είναι απόρρητη, καθώς πρόκειται για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μπορεί να υπάρξουν και κυρώσεις.

«Με αυτές τις συνθήκες δεν λειτουργούν τα πράγματα, κάποιοι πρέπει να σκεφθούν διπλά επειδή με αυτή την κατάσταση υπονομεύονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες» διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Βουλής. Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, όσο και η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ φέρεται να κατέστησαν σαφές την αποφασιστικότητά τους να υπάρξουν συνεδριάσεις ουσίας που θα οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις θεσμικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην ΕΥΠ και να μην επιδοθούν σε συνεδριάσεις μικροκομματικής σκοπιμότητας.

Σχετικές ειδήσεις