ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Έντονη διαμάχη στη συζήτηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

Βουλή: Έντονη διαμάχη στη συζήτηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια. Για θεσμική εκτροπή κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ. «Παρών» θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία. «Πυρά» από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με το πολιτικό θερμόμετρο να παραμένει στα ύψη με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διεξάγεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Ολομέλειας που καλείται να εγκρίνει ή όχι την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Παρακολουθήστε ζωντανά τη διαδικασία.

Σημείο αιχμής για το ζήτημα είναι το χρονικό εύρος της διερεύνησης, με την κυβερνητική πλειοψηφία να ζητά δεκαετή επέκταση του διαστήματος που θα ερευνηθεί.

Παρακολουθήστε LIVE τη διαδικασία:

Παπανδρέου: «Παραδοχή ενός εγκλήματος που απαιτεί κάθαρση»

Για «παραδοχή ενός εγκλήματος που απαιτεί κάθαρση» έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην τοποθέτηση του στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις.

«Εντούτοις αυτό καθεαυτό το γεγονός δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου μια συγκεκριμένη αντίληψη για την διαχείριση της εξουσίας. Στις ΗΠΑ τα big data ανήκουν στα μεγαθήρια των πολυεθνικών εταιριών. Στην Κίνα ιδιοκτησίας μου δεδομένων αυτών ανήκει στο κράτος και στους μηχανισμούς του κομμουνιστικού κόμματος. Και στις δύο περιπτώσεις κράτος και ιδιωτικές εταιρείες βρίσκουν τρόπους συνεργασίας και μας φακελώνουν. Γνωρίζουν κάθε μας κίνηση, προτίμηση γνωρίζοντας μας καλύτερα και από τη μάνα μας, όπως θα έλεγε κάποιος» περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου.

«Η Ελλάδα είχε μία επιλογή είναι κινηθεί ευρωπαϊκά, να θυμίσει ότι είναι γενέτειρα της Δημοκρατίας, να πρωτοπορήσει διεθνώς να πρωτοστατήσει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή από την άλλη να γίνει η ίδια μέρος του προβλήματος κατατασσόμενη στην κατηγορία κρατών που αυθαιρετούν και αγνοούν την σημασία αυτών των αξιών. Δυστυχώς επέλεξε το δεύτερο με μεγάλη ζημιά για την εικόνα αλλά και την αξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρώπη. Τι θα πει ο πρωθυπουργός όταν βρεθεί με ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση;» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Το επιχείρημα για την νόμιμης επισύνδεσης κατέρρευσε όταν ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσα να μας πει για ποιο λόγο παρακολουθούνταν Νίκος Ανδρουλάκης. Δε μας εξήγησε το λάθος, αν ήταν λάθος, δεν αποτελεί εξήγηση στο γιατί έγινε το λάθος.
Ήταν κάποιοι υπάλληλοι της ΕΥΠ; Όχι. Ήταν μέλη του επιτελικού κράτους που θεωρούσαν ότι έκαναν το σωστό. Δεν αποτελεί μια τυχαία εγκληματική πράξη, ένα λάθος, αλλά αποτελεί το τεκμήριο μιας αντίληψης για τη νομή της εξουσίας. Δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία η υπόθεση των υποκλοπών αναδεικνύει την διαχρονική αντίληψη της παράταξης αυτής απέναντι στην εξουσία. Το προσωπείο προοδευτισμού και φιλελευθερισμού έπεσε» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Καστανίδης: Η εξεταστική επιτροπή ερευνά υποθέσεις και όχι χρονικές περιόδους

Την αυλαία άνοιξε ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης θέτοντας ερωτήματα και κάνοντας λόγο για φαινόμενο θεσμικής εκτροπής. «Όσα ακολούθησαν δημιούργησαν πολλαπλά ερωτηματικά και ένα σκοτεινό ορίζονται για το τι συμβαίνει στον τόπο, είναι σκοτεινό ορίζοντα που πρέπει να φωτίσουμε γιατί η αλήθεια είναι πάντοτε καθαρτήρια και μπορεί να βοηθήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου να ισχυροποιήσει την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και να αποκαταστήσει την ομαλότητα στην πολιτική ζωή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φαινόμενο θεσμικής εκτροπής».

Για το ζήτημα του χρονικού διαστήματος στο οποίο πρέπει να επεκταθεί η έρευνα, ο κ. Καστανίδης ξεκαθάρισε: «Πρέπει να ολοκληρώσουμε τον κύκλο των υποθέσεων που ξέρουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και πελώρια ερωτηματικά. Άκουσα τον κύριο πρωθυπουργό και άλλους αγορητές να μιλούν για παλαιότερες παρακολούθησης που ανάγονται στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς και πρέπει να διερευνηθούν αν ποτέ υπάρξουν στοιχεία. Αυτή την ώρα η προσήλωση μας πρέπει να είναι στην ενότητα των θεμάτων που περιέγραψα. Η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής δεν διερευνά περιόδους, διερευνά υποθέσεις. Υπόθεση Ανδρουλάκη, υπόθεση Κουκάκη και υπόθεση ΚΚΕ».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης και επεσήμανε: «Ποια είναι τα κολοσσιαία ερωτήματα που εγείρονται από αυτή την υπόθεση. Δήλωσε ο κύριος πρωθυπουργός ότι αν γνώριζε την νόμιμη επισύνδεση δεν θα την επέτρεπε. Το πρώτο ερώτημα είναι πρόκειται περί νόμιμης επισυνδέσεως; Υπάρχει κάτι που θα πρέπει όλοι να ομολογήσουμε. Επί της νομικής ατέλειας του κοινού νομοθέτη επεμβαίνει χωρίς κανέναν άλλον αμφιλεγόμενο τρόπο από εμάς το Σύνταγμα, το οποίο στο άρθρο 62 ορίζει με σαφήνεια ότι κατά την βουλευτική περίοδο ούτε διώκεται, ούτε συλλαμβάνεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε με οποιονδήοτε άλλο τρόπο περιορίζεται βουλευτής».

Ο κ. Καστανίδης διερωτήθηκε και για την αποπομπή του πρωην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολεόντος εφόσον -όπως ανέφερε- δεν επιτρέπεται η υπηρεσία να ενημερώνει τον πρωθυπουργό, ενώ έθεσε τους προβληματισμούς του και για τη σημερινή τοποθέτηση του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Όταν υπάρχει θεσμική εκτροπή ουδείς από μας, πρωτίστως η πλειοψηφία, δεν έχει δικαίωμα να μη συμπράξει για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση ώστε στο μέλλον να μην ξανά συμβεί. Η εξεταστική επιτροπή πρέπει να συσταθεί. Ποια πρέπει να είναι η έρευνα της. Το πρώτο θέμα αγορά τη νόμιμη επισύνδεση, το δεύτερο είναι το predator» ανέφερε ο κ. Καστανίδης ζητώντας να εξεταστεί και ποια αλλά πρόσωπα μπορεί να παρακολουθούνταν μετά και την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Καιρίδης: «Η ΝΔ θα ψηφίσει παρών, χωρίς να αποδέχεται το σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ»

«Θλιβερή υπόθεση» χαρακτήρισε την υπόθεση παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο βουλευτης της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα αντιταχθεί στη σύσταση. Εμείς θα ψηφίσουμε παρών διευκολύνοντας την σύσταση της επιτροπής που προτείνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς να αποδεχόμαστε φυσικά το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνουμε ωστόσο εξαρχής ότι θεωρούμε χρήσιμο να επεκταθεί η διάρκεια του χρόνου διερεύνηση στο παρελθόν όχι για να αναζητηθούν συμψηφισμοί ή να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη, αλλά προκειμένου να εξάγουμε πληρέστερα συμπεράσματα και να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για τις οποίες διαχρονικές αδυναμίας της εϋπ, όπως άλλωστε ζητούν και άλλοι όπως το ΚΚΕ» ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Με βάση τους δύο άξονες της διερεύνησης και της θεσμικής θωράκισης γίνεται πολύ συζήτηση για δύο θέματα, για το νόμιμο της παρακολούθησης και για τους λόγους της παρακολούθησης. Η επίκληση του νόμιμου της παρακολούθησης δεν έγινε για να υποβαθμιστεί το θέμα αλλά για το ακριβώς αντίθετο. Υπό μία έννοια αν η παρακολούθηση ήταν παράνομη όπως ισχυρίστηκε ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα πράγματα θα ήταν πιο απλά. Θα έπρεπε να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι χωρίς επικρίσεις για το θεσμικό πλαίσιο.

Χαρακτηρίζοντας «αυτόκλητο υπερασπιστή του Ανδρουλάκη» τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει προσφύγει νομικά κατά της ΕΥΠ. Ο βουλευτής τη ΝΔ ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και συμπλήρωσε: «Κατά την προσωπική μου επιθυμία ήταν σίγουρα λάθος γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρχουν υπόνοιες για αντεθνική συμπεριφορά του μέλλοντος αρχηγό του τρίτου κόμματος. Άρα το πρόβλημα δεν είναι απλό, δεν αφορά καταρχάς μία παρανομία αλλά μία σοβαρή δυσλειτουργία που το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο επέτρεψε. Αν ήταν το απλό θα έπρεπε να δεχτούμε ότι στη χώρα μας έχουμε δικαστικούς λειτουργούς, όπως η εισαγγελέας της ΕΥΠ που δρουν παράνομα και ακόμα περισσότερο αντισυνταγματικά. Στη βάση αυτή το ζητούμενο είναι πως θα αντιμετωπίσουμε την σοβαρή δυσλειτουργία, προσθέτοντας φίλτρα θα την προστατεύουν στο μέλλον και δεν θα βλάπτουν την αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ».

Τέλος άφησε αιχμές για το Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι εκλήθη από τον κ. Γεραπετρίτη για να συναντηθεί και να ενημερωθεί από την διοικητή της ΕΥΠ και δεν το έπραξε.

«Επιχειρείται μία σύγχυση της υπόθεσης της ΕΥΠ με αυτή του predator. Η έκθεση της Αρχής Διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών απ’ ό,τι φαίνεται πιστοποιεί ότι δεν αγοράστηκε, δεν νοικιάστηκε ούτε χρησιμοποιείται από κρατικές αρχές στην Ελλάδα. Για το ζήτημα αυτό κύριος Ανδρουλάκης έχει καταθέσει μήνυση. Για την υπόθεση της ΕΥΠ έχει επιλέξει την πολιτική οδό ενώ για την υπόθεση predator και την ποινική» σημείωσε ο κ. Καιρίδης και κλείνοντας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στους δυο όρων υπουργούς του Νίκο Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κατρούγκαλος: «Ο Μητσοτάκης πιάστηκε με τον κοριό στα αυτιά»

Με ολομέτωπη επίθεση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την τοποθέτηση του στη Βουλή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συζήτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με θέμα την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιθύνων νους. Είπε τερατώδη ψεύδη. Έχετε αμφιβολία ότι παρακολουθούνται ή παρακολουθούνταν κι άλλοι πολιτικοί;» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε: «Για να είναι νόμιμη μία παρακολούθηση και όχι απλώς νομότυπη, δεν αρκεί να υπάρχει ο τύπος της υπογραφής του αρμόδιου εισαγγελέα αλλά πρέπει να υπάρχει και νόμιμος ουσιαστικός λόγος. Άρα στην περίπτωση Ανδρουλάκη ή υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας, ήταν κατάσκοπος δηλαδή ο κύριος Ανδρουλάκης και ήταν νόμιμη παρακολούθηση, άρα δεν μπορεί να ήταν λάθος, είτε δεν υπήρχε εξαρχής κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας άρα η παρακολούθηση δεν ήταν νόμιμη και ήταν εξαρχής παράνομη.

Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για συνταγματική εκτροπή, που φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού. «Υπάρχει συνταγματική εκτροπή. Η σύψη στην καρδιά της Ελλάδας έχει υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης. Ευθύνεται και για τις παρακολουθήσεις αλλά και για την έκπτωση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου που συνεπαγόταν όλο αυτό το πλέγμα των προσπαθειών συγκάλυψης. Εμείς υποστηρίζουμε και θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε και προκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία αν θέλει να καταθέσει την δική της πρόταση για εξεταστική επιτροπή για οποιαδήποτε περίοδο. «Δεν έχουμε λόγο να κρυφτούμε καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας πάμε στα πολιτικά στοιχεία που δείχνουν ότι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη ή καλύτερα με τον κοριό στα αυτιά. Ξέρουμε ότι υπάρχουν παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ακτιβιστών, δικηγόρων, πολύ πριν την έκρηξη του σκανδάλου πριν από δύο μήνες. Δεν είναι καν το πλήθος των παρακολουθήσεων που δείχνουν Κυριάκο Μητσοτάκη. Το νέο στοιχείο είναι η άμεση εμπλοκή του πρωθυπουργού, η οποία δεν προκύπτει γενικά από την αντικειμενική του ευθύνη και το γεγονός ότι είναι ο προϊστάμενος της υπηρεσίας με δική του απόφαση, ούτε καν με τις θεσμικές μεταβολές που επέφερε για να ενισχύσει τον πλήρη έλεγχο στην ΕΥΠ. Τα στοιχεία που θα σας αναφέρω στην συνέχεια δείχνουν πραγματικά μια ύπαρξη ενός ενός ιδιόμορφου δικτύου παρακολουθήσεων οργανωμένο από το σύστημα Μαξίμου, που συνδυάζει νομότυπες επισυνδέσεις της πρωθυπουργικής ΕΥΠ, παράνομες κατουσίαν γιατί λείπει το στοιχείο της εθνικής ασφάλειας, και εντελώς παράνομες παρακολουθήσεις μέσω του predator» ανέφερε και προσκόμισε σειρά δημοσιευμάτων για το θέμα.

Σακοράφα: Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφού ο κύριος Ανδρουλάκης ήταν ένα από τα θύματα του παρακράτους

Τον τεράστιο αριθμό αιτημάτων παρακολούθησης στην Ελλάδα επεσήμανε στην τοποθέτησης της η εισηγήτρια του Μερα25 Σοφιά Σακροράφα.

«Ο κύριος πρωθυπουργός μίλησε για 55.000 εντολές παρακολουθήσουν επί ΣυΡιζΑ αντίστοιχα είναι και τα δεδομένα για τις δικές του ημέρες. Από τα στοιχεία της ΑΔΑΕ μάθαμε ότι υπήρξαν περίπου 3000 εισαγγελικές διατάξεις για άρση απορρήτου για εγκληματικές δραστηριότητες και 15.475 για λόγους εθνικής ασφάλειας μέσα σε ένα μόνο χρόνο. Ο αριθμός είναι τρομακτικός και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσιμα» σημείωσε.

«Το 2019 σε εθνικό επίπεδο στη Γερμανία διατάχθηκαν 1423 εντολές επιτήρησης τηλεπικοινωνιών. Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί στην συντριπτικά μικρότερη Ελλάδα γίνονται υπερδεκαπλάσιες παρακολουθήσεις από τη Γερμανία για να μιλήσουμε μόνο για πληθυσμό και όχι για διεθνή ρόλο. Μαζί με τις εγκληματικές δραστηριότητες είχαν συνολικά 5000 τέτοιες εντολές και το 2020 5.222. Ανάλογα είναι και τα δεδομένα στη Βρετανία. Εκεί συνολικά τα αιτήματα αυτά ανήλθαν σε μόλις 3649. Μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό;» συμπλήρωσε.

Η βουλευτής του Μερα25 έκανε λόγο για ακραία προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος και υπογράμμισε: «θα υπερψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφού ο κύριος Ανδρουλάκης ήταν ένα από τα θύματα του παρακράτους». Κλείνοντας σημείωσε πως το Μερα25 ζητά την εξέταση της υπόθεσης παρακολούθησης των τηλεφώνων του ΚΚΕ, και των ενεργειών της ΕΥΠ όλα αυτά τα χρόνια μετά το 2005 για την αποτροπή της παρακολούθησης Ελλήνων και ελληνικών υπηρεσιών και θεσμών από ξένες υπηρεσίες και ιδίως από την NSA.

Κατρίνης: «Καλούμε την κυβέρνηση να καταθέσει το φάκελο και τα στοιχεία παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη»

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, αποδίδοντας το σύνολο της ευθύνης στον πρωθυπουργό και κατηγορώντας τον για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

«Η αναζήτηση της αλήθειας για την δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών αποτελεί μέγιστο καθήκον και υποχρέωση του ελληνικού κοινοβουλίου. Η ανάγκη για κάθαρση έγινε ακόμα πιο επιτακτική μετά την κυνική εμφάνιση του πρωθυπουργού στην συζήτηση τρεις μέρες πριν. Εμφάνιση η οποία κατέδειξε το τι έγινε με τις υποκλοπές και ποιος πραγματικά ευθύνεται, αλλά έδειξε και ξεκάθαρα το πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν τα πράγματα για το πολίτευμα μας, για την ίδια τη δημοκρατία όταν ηγεσία της χώρας, ο πρωθυπουργός και η στενή επιτελική του ομάδα εκτρέπονται από αυτά που το Σύνταγμα οι νόμοι αλλά και η πολιτική ηθική ορίζουν».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός «πιστεύει ότι μπορεί να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και όταν αποκαλύπτεται επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας ή μεταθέτει την ευθύνη σε άλλους. Ένας πρωθυπουργός που είναι ξεκάθαρο ότι από την πρώτη στιγμή έχεις το νου του την συγκάλυψη της πολύ σκοτεινής υπόθεσης».

Για κυνισμό και θρασύτητα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ ζήτησε από το βήμα της Βουλής να μάθει τον λόγο παρακολούθησης. «Καλούμε την κυβέρνηση να καταθέσει το φάκελο και τα στοιχεία παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Το κάναμε και την Παρασκευή και πρωθυπουργός δεν απάντησε. Και μάλιστα σήμερα ο κύριος Γεραπετρίτης είπε ότι αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό. Γιατί φοβούνται; Γιατί δεν καταθέτουν το φάκελο για να δούμε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος, τον οποίο εσείς βαφτίζετε ως νόμιμη επισύνδεση;».

Κουτσούμπας: Φτηνιάρικο κόλπο της ΝΔ η διεύρυνση της εξεταστικής επιτροπής

«Ματζουράνα στο κατώι, γάιδαρος στα κεραμίδια» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας παράλογα όσα ακούστηκαν την Παρασκευή στη Βουλή στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας κατέθεσε και σειρά στοιχείων που αφορούν στις παρακολουθήσεις του ΚΚΕ.

«Η συζήτηση της Παρασκευής δε βοήθησε, ιδιαίτερα με ευθύνη του πρωθυπουργού, να φωτιστεί η υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Το αντίθετο, τα ερωτήματα παραμένουν και μεγαλώνουν. Τι έχουμε σήμερα; Μια από τα ίδια. Η κυβέρνηση συνεχίζει το ίδιο τροπάριο του πρωθυπουργού να μιλάει για κάποιο λάθος, και για υπηρεσιακή αστοχία. Όλα αυτά για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από μία κρατική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία υπάγεται και δίνει προσωπικά λόγο στον ίδιο τον κύριο Μητσοτάκη. Συνεχίζεται το ίδιο τροπάρι για να βγει λάδι όχι μόνο η ΕΥΠ αλλά ένα ολόκληρο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο τώρα δήθεν μπορεί και να διορθωθεί. Που τα πουλάτε αυτά κύριοι της κυβέρνησης;».

Ο κύριος Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα ταχθεί υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και όσον υποθέσεων έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, όπως υπόθεσης είναι συνακροάσεων του κόμματος του. «Δεν θα μπορούσε αυτή εξεταστική επιτροπή να μην αγγίξει τα ερωτήματα που εγείρει η υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ. Τι έκαναν οι κυβερνήσεις και οι άλλες αρμόδιες αρχές απέναντι στις καταγγελίες του ΚΚ Έψιλον το 2016, το 2017, το 2019, το 2020 και το 2022;».

Μάλιστα, χαρακτήρισε «φτηνιάρικο κόλπο» την πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση του χρονικού διαστήματος των ερευνών της εξεταστικής επιτροπής. «Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για χρονική διεύρυνση από το 2012, γενικόλογα χωρίς συγκεκριμένες υποθέσεις και στοιχεία, είναι περισσότερο ένα φτηνιάρικο κόλπο που επιδιώκει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και γι’ αυτό την απορρίψαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου, λέγοντας: «Ούτε η κυβέρνηση ούτε και τα άλλα κόμματα ακούμπησαν το σάπιο, αντιδραστικό συνολικό θεσμικό πλαίσιο με το οποίο αλωνίζουν οι μυστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, ιδιωτικοί και κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κρατών μελών της».

Παρέμβαση Ραγκούση

Την θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την έρευνα για τις παρακολουθήσεις στο ΚΚΕ ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαννης Ραγκούσης.

«Έχουμε διευκρινίσει ότι εμείς ψηφίζουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, εντός της οποίας ρητώς περιλαμβάνεται και η υπόθεση των υποκλοπών που έχουν καταγγελθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί στην έδρα του Κουμουνιστικού κόμματος Ελλάδος» ανέφερε και συμπλήρωσε πως το ζήτημα είναι να επιτρέψει η κυβερνητική πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή να κάνει τη δουλειά της.

«Ένα μήνα και πριν από την υποβολή μήνυσηςτου κυρίου Ανδρουλάκη, ο κύριος Γεραπετρίτης μας απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση ότι η Ελλάδα «κι αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως έχει το αυστηρότερο πλαίσιο για την νόμιμη επί σύνδεση που υπάρχει στην ευρωπαΐκή ένωση». Αυτή ήταν η απάντηση του» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης υποστηρίζοντας ότι είναι έωλο το επιχείρημα της κυβέρνησης για κενά στο θεσμικό πλαίσιο.

Την Πέμπτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ΕΥΠ

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ακροάσεις όσων σχετίζονται με τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας από την έδρα της Ολομέλειας.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητηθεί με προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ) θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου μεταξύ του υπόλοιπου προγραμματισμού των εργασιών της Βουλής, θα αποφασιστεί και η διαδικασία της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να τηρηθούν όσα προβλέπει ο ΚτΒ περί της μυστικότητας των συνεδριάσεων όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.