ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Η ακρίβεια κρίνει την ψήφο – Οι καθοριστικές μετρήσεις

Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Η ακρίβεια κρίνει την ψήφο – Οι καθοριστικές μετρήσεις

Το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα με φόντο την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια αποτυπώνει η νέα μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για το Newsbomb.gr που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη (07/09) – Ποιοι δείκτες κρίνουν την ψήφο των πολιτών, λίγους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες; Τι γνώμη έχουν οι πολίτες για τα σενάρια συγκυβέρνησης; Πώς αντιδρούν στην υπόθεση των υποκλοπών; Οι αντοχές της κυβέρνησης και η αντεπίθεση της αντιπολίτευσης.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, από την μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr.

Λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο σταυροδρόμι της ΔΕΘ, στη σκιά της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, της ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, οι μετρήσεις της MRB αποτυπώνουν την αγωνία των πολιτών και την απαισιοδοξία για το μέλλον, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 31 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων, αποτυπώνει την ανασφάλεια των πολιτών για τις οικονομικές εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας πως η ανησυχία τους εστιάζει στην ακρίβεια και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και καύσιμα.

Η αβεβαιότητα μάλιστα των πολιτών καθορίζει σαφώς και μία από τις βασικότερες μετρήσεις, αυτή της πρόθεσης ψήφου, με το κλείσιμο της «ψαλίδας» να είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Ωστόσο, αν και η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει πτωτική τάση, το κυβερνών κόμμα δείχνει να αντέχει στις σφοδρότατες πιέσεις που δέχεται, τόσο από το ζήτημα των παρακολουθήσεων στο εσωτερικό, όσο και από τις δραματικές εξελίξεις που φέρνει η ενεργειακή κρίση.

Από την άλλη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και δείχνει να κερδίζει πόντους, αδυνατεί εντούτοις να κεφαλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα πλήγματα που δέχεται η κυβέρνηση, με τους πολίτες να δείχνουν ότι δεν μπορούν να το εμπιστευτούν απόλυτα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η απαισιοδοξία των πολιτών αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr, με το 60% σχεδόν των ερωτηθέντων πολιτών να δηλώνει πως τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε αρκετά έως πολύ άσχημα, ενώ πάνω από τους μισούς εκτιμούν ότι η κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες στην Ελλάδα θα είναι χειρότερη απ’ ότι σήμερα.

Οι μετρήσεις της MRB αναδεικνύουν και τις σκέψεις των πολιτών για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τα σενάρια συγκυβέρνησης, με τα αποτελέσματα μάλιστα να προκαλούν… εκπλήξεις, ενώ είναι κατηγορηματική η άποψή τους για το ενδεχόμενο ανάληψης της πρωθυπουργίας από κάποιον τεχνοκράτη.

Η έρευνα της MRB διαθέτει επίσης πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το μείζον θέμα των υποκλοπών, με τους ερωτηθέντες να κρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φυσικά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη που βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης.

Σημαντικά τα ευρήματα και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ μεγάλη εντύπωση προκαλεί η άποψη των ερωτηθέντων για τις κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν ως επακόλουθο την έξαρση της ενεργειακής κρίσης.

Η μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr θα δημοσιευτεί το πρωί της Τετάρτης (07/09). Θα ακολουθήσει η εκπομπή Meeting Point της Όλγας Τρέμη, με καλεσμένο τον επικεφαλής της MRB κ. Δημήτρη Μαύρο, ο οποίος θα αναλύσει όλα τα κρίσιμα και καθοριστικά στοιχεία της δημοσκόπησης.

Παράλληλα, όλες οι μετρήσεις θα αναλυθούν σε ξεχωριστά θέματα από την συντακτική ομάδα του Newsbomb.gr, δίνοντας στους πολίτες μια ξεκάθαρη σφυγμομέτρηση των τάσεων στην ελληνική κοινωνία, λίγο πριν τον δύσκολο χειμώνα.