ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ο οδικός χάρτης και οι κινήσεις Μητσοτάκη μέχρι τις κάλπες

Εκλογές 2023: Ο οδικός χάρτης και οι κινήσεις Μητσοτάκη μέχρι τις κάλπες

Εκλογές 2023: Την διεξαγωγή εκλογών στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο

Όσον αφορά, δε, την περίπτωση διεξαγωγής δεύτερων εκλογών αυτές είπε ότι θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου. «Η χώρα χρειάζεται καθαρό ορίζοντα. Οι εκλογές θα γίνουν στην λήξη της τετραετίας την Κυριακή 21 Μαΐου. Και η δεύτερη αναμέτρηση αν χρειαστεί θα γίνει αρχές Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παίξει δυνατά το παιχνίδι των συγκρίσεων, αναδεικνύοντας παράλληλα τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα σε αδιέξοδο και να ανακοπεί το θετικό κλίμα στην οικονομία. Στην κυβέρνηση θα υπερτονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι προσεγγίσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, οδηγούν στην ακυβερνησία. Ο πρωθυπουργός θα αρνηθεί να μπει σε διαδικασία συζητήσεων επί λασπολογιών, αν και δεν πρόκειται να αφήσει σε χλωρό κλαρί τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θα υποβάλει σε αδιάκοπο τεστ συγκρίσεων, έτσι ώστε να φανεί στους αναποφάσιστους ποιος έχει το κύρος και τη δυνατότητα να ηγείται της διακυβέρνησης της χώρας. Η ΝΔ θα κινηθεί πάνω στο σύνθημα «μόνο εμείς μπορούμε» και θα θέσει ξεκάθαρα το διακύβευμα των προσεχών εκλογών: Ή ψηφίζετε αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για να μην ανακοπεί η θετική πορεία της χώρας ή η χώρα παραδίδεται στην ακυβερνησία και σε πειράματα με κυβερνήσεις τύπου Φρανκενστάιν.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε καθαρό κάλεσμα προς το χώρο του Κέντρου αφού σε συνέντευξή του είπε μεταξύ άλλων: «Κυβέρνηση πλειοψηφίας από ένα κόμμα, όχι από ένα χρώμα». Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως άνοιγμα Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα κυρίως σε πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης (ευρύτερα του ΠΑΣΟΚ δηλαδή).

«Το μπλε ταιριάζει με το μπλε. Και εξάλλου το μπλε είναι το εθνικό μας χρώμα, είναι το χρώμα της σημαίας μας, είναι το χρώμα του ουρανού, είναι το χρώμα της θάλασσας. Αλλά το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη» είπε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Το κάλεσμα αυτό απευθύνεται τόσο στους ψηφοφόρους της δημοκρατικής παράταξης, όσο και σε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς και αφορά την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης, αν και εφόσον η ΝΔ είναι αυτοδύναμη.

«Σας πληγώσαμε αλλά δεν σας προδώσαμε»

Την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας «όχι ως κομματική σκοπιμότητα, αλλά ως εθνική αναγκαιότητα» θα προτάξει ο πρωθυπουργός το προσεχές διάστημα μέχρι τις κάλπες, δείχνοντας, παράλληλα, την οδό των ανοιγμάτων της οδού Πειραιώς στους πολίτες που «πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό...». Αυτό ακριβώς διευκρίνισε και από την Λαμία. «Μπορεί να σας πληγώσαμε αλλά σίγουρα ποτέ δεν σας προδώσαμε. Και σας βεβαιώνω ότι όταν σκοντάφτουμε, δε θα πέφτουμε...Αντίθετα θα αυξάνουμε την ταχύτητα των αλλαγών, γιατί το συμβόλαιο αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αυτό που υπογράψαμε για πρώτη φορά το 2019, ισχύει πάντα...Ισχύει με τους ίδιους στόχους και τους ίδιους συμμάχους. Τους πολίτες που πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό...Η αυτοδυναμία σήμερα δεν είναι κομματική σκοπιμότητα...Θεωρώ ότι είναι εθνική αναγκαιότητα. Αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Ένα ρεύμα με κορμό ένα μεγάλο κόμμα, αλλά ένα ρεύμα στο οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλές και πολλοί», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Και μίλησε για τη συνέπεια λόγων και έργων της τελευταίας τετραετίας. «Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συγκρουστούμε ακόμα πιο γενναία και ακόμα πιο τολμηρά με το κακό παρελθόν ή τελικά θα συμβιβαστούμε με αυτό; Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να νικήσουμε λάθη και εμπόδια ή θα νικηθούμε αποφασίζοντας τις λάθος επιλογές; Θα προχωρήσουμε μαζί μπροστά, αλλάζοντας τη χώρα τολμηρά; Αυτό θα είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν αύριο οι πολίτες», σημείωσε.

Η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φθιώτιδα ήταν η πρώτη, μετά την τραγωδία στην Κοιλάδα των Τεμπών. Θα ακολουθήσουν και έτερες επισκέψεις, με τις πληροφορίες να θέλουν τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ήπειρο, με τον ίδιο, πάντως, να τοποθετεί και πάλι στην αιχμή του προεκλογικού διαλόγου, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει, τα θέματα της οικονομίας, της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και της επόμενης ημέρας του κράτους. Το ερώτημα, άλλωστε «τι κράτος θέλουμε» αναμένεται να είναι κυρίαρχο στο δρόμο προς την εθνική κάλπη της απλής αναλογικής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει, για μία ακόμα φορά, ότι «γαλάζιος» κεντρικός στόχος είναι η «μάχη» με τις παθογένειες δεκαετιών.

Σχετικές ειδήσεις