ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάντζος: Βάζει τέλος στα σενάρια συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Δημήτρης Μάντζος

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, τόνισε πως «δεν μπορεί να ανοίξει όποτε και όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και ως μέθοδο για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, όπως προσπάθησε να κάνει στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές».

«Φρένο» στην πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές βάζει το ΠΑΣΟΚ, δια του εκπροσώπου του, Δημήτρη Μάντζου.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM 90,1 και ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, τόνισε πως αυτή η συζήτηση «δεν μπορεί να ανοίξει όποτε και όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και ως μέθοδο για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, όπως προσπάθησε να κάνει στα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές».

Ο κ. Μάντζος σημείωσε πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ούτε deals κορυφής, ούτε μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα να μοιράσουν τα ιμάτια της αυτοδιοίκησης».

Και ανέφερε πως «εμείς δεν είμαστε αυτής της λογικής. Έχουμε και τα πρόσωπα και τις παρατάξεις, όπως και στα δύσκολα χρόνια, ώστε να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας, απηχώντας τις δικές μας απόψεις για την αυτοδιοίκηση, την περιφερειακή ανάπτυξη, και εκφράζοντας αυθεντικά τις ανάγκες των πολιτών στην τοπική κοινωνία».

Ο Δημήτρης Μάντζος εκτίμησε ότι η αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να είναι αμιγώς κομματικά περιχαρακωμένη, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς θέλουμε μία αυτοδιοίκηση, η οποία δεν θα είναι απλώς ένα πάρκινγκ αρμοδιοτήτων και ευθυνών από την κεντρική διοίκηση. Θέλουμε μια πραγματική αυτοδιοίκηση που θα έχει πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, αλλά θα διαθέτει και τους πόρους και τους ανθρώπους να υλοποιήσει τις πολιτικές της».

«Θέλουμε να δούμε την αυτοδιοίκηση ως τη μεγάλη ευκαιρία για την παράταξή μας να πυκνώσει τις δυνάμεις της σε έναν τομέα, όπου επί πολλά έτη συντηρεί ζωντανές τις βαθιές της ρίζες. Δεν είναι παραταξιακό φετίχ. Θέλουμε να δούμε τους ανθρώπους μας και τις παρατάξεις μας να παραμένουν ισχυρές και να ισχυροποιούνται ακόμη περισσότερο, διότι αυτά θα είναι καλά νέα για όλη την κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ταυτοτική αλλαγή»

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ να απειλήσει τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημείωσε ότι «εδώ χρειάζεται, όχι μόνο μια τεκτονική αλλαγή, αλλά μια ταυτοτική αλλαγή πια. Θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει να απεμπολήσει γενετικά χαρακτηριστικά που έχει και στο ύφος και στο περιεχόμενο του λόγου του».

«Εμείς έχουμε περάσει μεγάλες κρίσεις, αλλά δεν έχουμε αλλάξει ταυτοτικά χαρακτηριστικά μας», σημείωσε, προσθέτοντας πως «το ΠΑΣΟΚ στον πυρήνα του ήταν πάντα ένα βαθιά μεταρρυθμιστικό κόμμα, ένα κόμμα εξουσίας και ένα κόμμα ορθού λόγου και υπευθυνότητας. Είναι στοιχεία, τα οποία δεν τα βλέπει κανείς prima facie στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι κάτι που θέλει πάρα πολλή δουλειά και φαντασία για να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι η συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην παρούσα ιστορική συγκυρία είναι διττή:

«Πρώτον, να αρθρώσουμε μια ισχυρή και δομική αλλά ωφέλιμη για τον τόπο αντιπολίτευση, με αντιπρόταση. Σε οτιδήποτε διαφωνούμε σφόδρα με τις κυβερνητικές εισηγήσεις, να κομίζουμε τη δική μας αντιπρόταση και να προσφέρουμε εναλλακτική.

»Και, δεύτερον, ως παράγωγο του πρώτου, να μπορέσουμε μέσα από αυτή την αντιπολιτευτική μας τακτική να αρθρώσουμε και μια κυβερνητική εναλλακτική, για μια κεντροαριστερά πρωταγωνίστρια».

Τα μέλη της Επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, συγκάλεσε το μεσημέρι της Τρίτης την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συντονιστής της Επιτροπής αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ μέλη της είναι οι εξής:

1. Βαγγέλης Αργύρης

2. Βασίλης Βαλασόπουλος

3. Καλλιόπη Γιαννοπούλου

4. Σίμος Δανιηλίδης

5. Πάρις Κουκουλόπουλος

6. Γαβριήλ Κουρής

7. Ξενοφών Μανιατογιάννης

8. Νίκος Μήλης

9. Κατερίνα Μπατζελή

10. Μανώλης Όθωνας

11. Κων/νος Παπαγεωργίου

12. Γιώργος Πετρίδης

13. Νίκος Σαλαγιάννης

14. Χριστίνα Σταρακά

15. Δημήτρης Τσιμπανάκος

16. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος