ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Μαρινάκης: Κανένα νέο δάνειο για την Ελλάδα – Προέχει η επιστροφή των ανθρώπων στις ζωές τους

Παύλος Μαρινάκης: Κανένα νέο δάνειο για την Ελλάδα – Προέχει η επιστροφή των ανθρώπων στις ζωές τους
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε από τον πρωθυπουργό, απαντώντας στην αντιπολίτευση για τα όσα υποστήριξαν περί νέου δανεισμού της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στάθηκε στη σφοδρότητα των φαινομένων της κακοκαιρίας Daniel που προκάλεσαν τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αλλά και στην επόμενη ημέρα. Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε πως τα 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν ότι θα δοθούν στην Ελλάδα από την Ευρώπη, ως συνδρομή για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών, εξήγησε ότι δεν πρόκειται για νέο δανεισμό.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι η χώρα μας δεν θα πάρει κανένα άλλο δάνειο. Η χρηματοδότηση αυτή είναι η ταχύτερη δυνατή εξέλιξη. Έπρεπε να κινηθεί γρήγορα και η Ευρώπη. Θα δοθούν 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ από τρεις πηγές, για την αντικατάσταση υποδομών. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από χρήματα που θα χάνονται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, από ανακατεύθυνση χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ που θα κατατεθεί σε αυτά τα έργα. Επιπλέον, η χώρα θα αιτηθεί και θα λάβει επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από το αγροτικό ταμείο», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία δεν έχει προηγούμενο. Είναι το εντονότερο που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη τα τελευταία 300 χρόνια. Όσο νερό έπεσε στη Θεσσαλία, πέφτει σε έναν χρόνο στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε γρήγορες λύσεις. Το κράτος είναι εκεί. Για όλα τα επίπεδα αποκατάστασης. Για την αποζημίωση των πληγέντων είτε αφορά νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις», ανέφερε νωρίτερα.

«Προβλέπεται μετεγκατάσταση σε συγκεκριμένα σημεία της Καρδίτσας. Η κυβέρνηση θα δει πέραν των πρώτων μέτρων και τις περιπτώσεις οικισμών που θα πρέπει ενδεχομένως να μετεγκατασταθεί. Τα μέτρα χωρίζονται σε δύο φάσεις. Άμεσα και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στα άμεσα μέτρα είναι μεταξύ άλλων και η επιδότηση ενοικίου, για κάποιον που δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του και θα πρέπει να φύγει να πάει αλλού. Αν δεν έχει ζήσει κανείς αυτό το απίστευτο δράμα, δεν μπορεί να καταλάβει. Όσο και να προσπαθούμε, δεν μπορούμε να μπούμε στη θέση τους. Είναι ό,τι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί, μετά την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Ελπίζουμε και φαίνεται ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των απωλειών. Κανένας από τους ανθρώπους δεν θα μείνει χωρίς να έχει στέγη», σχολίασε ακόμα ο κ. Μαρινάκης.

Σε ερώτηση για την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, απάντησε: «Η διαδικασία ηλεκτροδότησης και υδροδότησης κινούνται παράλληλα, καθημερινά με ελέγχους. Ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει διαρκείς ενημερώσεις για την αντικατάσταση των υποσταθμών που καταστράφηκαν. Η υδροδότηση είναι άλλη διαδικασία γιατί πέραν των εργασιών, θα πρέπει να δοθούν από την κ. Αγαπηδάκη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, οι σχετικές άδειες. Η κ. Αγαπηδάκη δίνει καθημερινά οδηγίες και θα πρέπει να τις ακολουθούν οι πολίτες. Όσα αναφέρει είναι πορίσματα επιστημόνων. Θεωρώ ότι η διαδικασία θα τρέξει με γρήγορους ρυθμούς, αλλά υπάρχουν περιοχές όπου θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ακόμα πως «Προέχει να τρέξει η διαδικασία της αποκατάστασης, της λειτουργίας υποδομών. Να χτιστούν ξανά γέφυρες και δρόμοι. Όλα αυτά που αναφέραμε. Έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες καταγραφής και να επιστρέψουν οι άνθρωποι όσο το δυνατόν στη ζωή τους. Προέχει να πέσουμε πάνω σε όλα τα προβλήματα. Εκεί βρίσκονται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ποτέ δεν έχει κρυφτεί από κανένα πρόβλημα. Έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τα πιο έντονα προβλήματα. Πάντοτε είμαστε παρόντες, με πρώτο τον πρωθυπουργό και αποδίδονται ευθύνες. Η Ελλάδα δεν είναι αυτή που ήταν. Μια Ελλάδα με μία οικονομία που χαρακτηριζόταν «στα σκουπίδια» δεν θα μπορούσε να αντέξει».

«Ένας από τους λόγους που είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη, είναι ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να δανειστεί χρήματα. Ένα δεύτερο δεδομένο είναι ότι όσα έχουν ψηφιστεί και όσα έχουν εξαγγελθεί, θα εφαρμοστούν πλήρως», είπε για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενώ για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, απάντησε: «Ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται μία ομιλία ως μία αφορμή για να φέρει ένα «καλάθι». Είναι ευκαιρία για να περιγράψει το πώς θα αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών. Με μόνιμες παρεμβάσεις».

Σχετικά με την ακρίβεια που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, τόνισε ότι: «Εφιστούμε την προσοχή για αυτό που είπατε, υπάρχουν επιτήδειοι που εφευρίσκουν αιτίες για να αυξάνουν τις τιμές. Γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα. Η κυβέρνηση αυτή κάνει πράξεις και θα συνεχίσει να κάνει. Τώρα η αυστηρότητα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αν κάποιος πάει να εκμεταλλευτεί τον πόνο των ανθρώπων, θα υποστεί τα πιο σκληρά πρόστιμα. Η αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης γίνεται με τρεις κινήσεις. Η πρώτη ενότητα είναι τα μόνιμα μέτρα. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι οι έλεγχοι στην αγορά. Η τρίτη κατεύθυνση είναι τα προσωρινά μέτρα. Όσο προχωράμε, πρέπει να πηγαίνουμε σε περισσότερες μόνιμες παρεμβάσεις».

Τέλος, αναφορικά με την πιθανότητα αλλαγών στην κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι: «Ούτε γνωρίζω, ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω τέτοια πρόθεση και εξέλιξη. Είναι προνόμιο του πρωθυπουργού. Είναι κοινότυπο αλλά είναι έτσι. Όποιος έχει δημόσιο αξίωμα κρίνεται. Πάνω από όλα από τους πολίτες. Είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια η μόνη ιδεολογία κάποιων να είναι η καρέκλα, αυτό δεν συμβαίνει για τις κυβερνήσεις και όσους έχουν θέσεις ευθύνης επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αξιολογούμαστε όλοι καθημερινά. Δεν θα μπορούσα, όμως, να γνωρίζω τι σχέδια έχει ο πρωθυπουργός. Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη προς όλους τους πολίτες σε πολύ δύσκολες συγκυρίες. Είχαμε το πιο δύσκολο καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, δοκιμάστηκε ο κρατικός μηχανισμός, οι άνθρωποι των σωμάτων ασφαλείας υπερέβαλαν εαυτούς. Οφείλουμε να κινούμαστε πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και να δούμε τι άλλο πρέπει να γίνει για να γίνουμε καλύτεροι».