ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης για Μεσανατολικό: Eντεινόμενη ανησυχία για πιθανότητα διάχυσης της κρίσης στον Λίβανο

Γεραπετρίτης για Μεσανατολικό: Eντεινόμενη ανησυχία για πιθανότητα διάχυσης της κρίσης στον Λίβανο

Όλα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ιορδανό ομόλογό του, Ayman Al Safadi. 

«Με την Ιορδανία μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: να ζούμε σε μια ασφαλή, σταθερή περιοχή, απαλλαγμένη από πολέμους, ανταγωνισμούς και διαμάχες». Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε στο Αμάν και είχε συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, Ayman Al Safadi και μίλησαν για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και τα θέματα που τους προβληματίζουν αυτή την περίοδο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο αντρών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Al Safadi για τη γενναιόδωρη φιλοξενία.

Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα στο Αμμάν, για να συζητήσουμε για την κρίση στην περιοχή και να επιβεβαιώσω το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας.

Οι ιστορικοί μας δεσμοί έχουν σφυρηλατηθεί στα βάθη των αιώνων, η αμοιβαία εκτίμηση είναι κοινό αίσθημα που διαπνέει τους λαούς μας.

Η Ελλάδα διαχρονικά εκφράζει την εκτίμησή της στο σημαντικό ρόλο της Ιορδανίας στην προστασία μουσουλμανικών και χριστιανικών προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους.

Η Ιορδανία είναι ένας από βασικότερους δρώντες στην περιοχή, με την οποία μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: Να ζούμε σε μια ασφαλή, σταθερή περιοχή, απαλλαγμένη από πολέμους, ανταγωνισμούς και διαμάχες.

Προϋπόθεση για αυτό είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το παλαιστινιακό ζήτημα. Η Ελλάδα έχει διαχρονικά και σταθερά υποστηρίξει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 συνοριακή γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.

Ανησυχούμε βαθύτατα για πολλούς λόγους.

- Για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών αμάχων,

- Για την τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση, η οποία έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις,

- Για την εντεινόμενη ανησυχία στη Δυτική Όχθη,

- Για την πιθανότητα διάχυσης της κρίσης στον Λίβανο,

- Για την κορύφωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή.

Είναι σημαντικό να κάνουμε όλοι ό,τι περνάει από το χέρι μας για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ως μέλος της ΕΕ και συνομιλητής όλων των πλευρών, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει καλές υπηρεσίες, ώστε να συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων του πολέμου, την αποκλιμάκωση και την αποφυγή περιφερειακής ανάφλεξης.

Η Ελλάδα, ασκώντας με συνέπεια εξωτερική πολιτική βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο, καταδίκασε από την πρώτη στιγμή κάθε μορφή τρομοκρατίας.

Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη προστασίας των αμάχων, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής.

Θέσαμε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη για παρατεταμένη ανθρωπιστική παύση για τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων, με στόχο την αδιάκοπη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους.

Θα ήθελα εδώ να εξάρω τις πολύ σημαντικές ιορδανικές προσπάθειες για διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η Ελλάδα είναι υπέρ της διάνοιξης περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων και της απρόσκοπτης διοχέτευσης των απαραίτητων αγαθών.

Πρέπει να ανακουφίσουμε τον πόνο και τη δυστυχία των αμάχων στη Γάζα. Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παρέχουμε τρόφιμα και φάρμακα. Και φυσικά πρέπει να αποκαταστήσουμε τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και τα δίκτυα στη Γάζα.

Τα σενάρια εκτοπισμού πληθυσμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι η ώρα να αρχίσει σοβαρή συζήτηση για την επόμενη μέρα, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει μία πολιτική προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή.

Σε αυτή την προοπτική, ο ρόλος της Παλαιστινιακής Αρχής θεωρούμε ότι θα είναι σημαντικός και πρέπει να στηριχτεί, καθότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής μας.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Αγαπητέ μου Φίλε,

Ελλάδα και Ιορδανία απολαύουν διαχρονικά αξιοσημείωτη σταθερότητα στην περιοχή τους. Κοινός μας στόχος παραμένει η προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και βάσει αυτού του στόχου θα πορευθούμε.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε εδώ στο Αμμάν».